Η Τουρκία «πήρε το μάθημά της» και θα εξοπλίσει UAV με διαμορφώσεις των πυραύλων αέρος – αέρος Gokdogan και Bozdogan [pic, vid]

Σύμφωνα με πληροφορίες αμυντικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής μας χώρας έχει θέσει σε εφαρμογή ένα καινούριο πρόγραμμα ανάπτυξης, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της SSB, ώστε να δημιουργηθούν ειδικές διαμορφώσεις των νέων πυραύλων αέρος – αέρος τύπου Gokdogan και Bozdogan, προκειμένου να είναι συμβατοί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αέρος – αέρος έχουν εισέλθει στη φάση της μαζικής παραγωγής εδώ και ένα χρόνο περίπου και σχεδιάστηκαν προκειμένου να εξοπλίσουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της «απεξάρτησης» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από την προμήθεια αμερικανικών εξοπλισμών. Γι’ αυτό εξάλλου οι πύραυλοι τύπου Gokdogan και Bozdogan είναι ουσιαστικά «αντιγραφές» των αμερικανικών πυραύλων τύπου AIM-120 AMRAAM και AIM-9X αντίστοιχα.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό έχει το γεγονός ότι η απόφαση για την εκκίνηση του νέου προγράμματος ανάπτυξης έγινε μετά την κατάρριψη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία, το οποίο «αποτελούσε δυνητική απειλή και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 το κατέρριψαν στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας» όπως ανέφερε η αμερικανική πλευρά.

Το περιστατικό αυτό φαίνεται πως «χτύπησε καμπανάκι» στους αρμόδιους της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) και έτσι έδωσαν το «πράσινο φως» ώστε μελλοντικά τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της να είναι ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους αέρος – αέρος μικρής και μεγάλης εμβέλειας. Υπό το πρίσμα αυτό, ξεκίνησε και η διαδικασία ενσωμάτωσης του νέου τουρκικού ραντάρ AESA τύπου Murad στο τουρκικό UAV τύπου Akinci.

Οι πύραυλοι Gokdogan και Bozdogan

O πύραυλος αέρος – αέρος τύπου Gokdogan είναι η τουρκική «εκδοχή» του περίφημου αμερικανικού πυραύλου AIM-120 AMRAAM και έτσι θα χρησιμοποιείται για εμπλοκές BVR (Beyond-Visual-Range), διαθέτει λειτουργία «fire and forget», μπορεί να «κλειδώνει» πολλαπλούς στόχους, ενώ διαφημίζεται ως  ιδιαίτερα ανθεκτικός στα εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και έχει εμβέλεια πάνω από 65 χιλιόμετρα.

Από την άλλη, ο πύραυλος αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου Bozdogan είναι η τουρκική «εκδοχή» του αμερικανικού πυραύλου AIM-9X Sidewinder, έχει βεληνεκές τα 25 χιλιόμετρα και χρησιμοποιεί ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (Imaging Infra-Red) για τον εντοπισμό εχθρικών απειλών, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες άνω των 3 Mach.

Φωτογραφία αρχείου Reuters