Ιμάμογλου: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση άνω των δύο ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών, καθώς και απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Ragip Soylu του Middle East Eye, η απόφαση δεν είναι οριστική και ο Ιμάμογλου μπορεί να ασκήσει έφεση. Επίσης, αναφέρει ότι δεν θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης, αλλά εάν το ανώτερο δικαστήριο επικυρώσει τελικά την ετυμηγορία, θα απομακρυνθεί από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την ακύρωση εκλογών για Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019 από Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο Εκρέμ Ιμαμογλου επανεξελέγη στις 23 Ιουνίου 2019.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στη συνέχεια κατηγόρησε τον Ιμάμογλου, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Οκτώβριο του 2019. «Το λέω στον ηλίθιο που πήγε στην Ευρώπη και κατηγόρησε την Τουρκία. Θα σε κάνει να πληρώσεις γι’ αυτό το τουρκικό έθνος», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Ιμάμογλου είπε «αυτοί που ακύρωσαν τις εκλογές είναι ηλίθιοι». Αμέσως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κινήθηκε εναντίον του Ιμάμογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος αφού προκάλεσε το Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP.

Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και πληθωρισμό που επισήμως τρέχει με ρυθμό γύρω στο 85%.

Με πληροφορίες από: Newsit