Ιντλίμπ: Δείχνει τα δόντια του ο Ερντογάν – Προαναγγέλλει νέες επιθέσεις

Η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν  επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία όπως αυτές στο Ιντλίμπ, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν -όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Ελεύθερου Τύπου», Μανώλης Κωστίδης-  ανέφερε:

«Εντός του Φεβρουαρίου οι δυνάμεις καθεστώτος (της Συρίας) θα πρέπει να υποχωρήσουν στα σημεία που είχαν συμφωνηθεί. Δυο φυλάκια μας έχουν μείνει εντός της περιοχής που ελέγχουν οι δυνάμεις του καθεστώτος. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς. Αφού στο Ιντλίμπ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των στρατιωτών μας, τότε κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να το κάνει η ίδια. Οι δυνάμεις της Αεροπορίας και του Στρατού μας κάθε στιγμή στο Ιντλίμπ θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και να κάνουν επιχειρήσεις».

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο ημέρες η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Αιτία ήταν ο θάνατος Τούρκων στρατιωτικών από βομβαρδισμούς του στρατού της Συρίας, στην προσπάθειά του να ανακαταλάβει το Ιντλίμπ, έναν από τους ελάχιστους θύλακες τζιχαντιστών ανταρτών, που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας.

Ως απάντηση στους θανάτους των Τούρκων, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βομβάρδισαν θέσεις του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως σκοτώθηκαν από 30 έως 35 στρατιώτες του καθεστώτος. Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν έξι κυβερνητικοί στρατιώτες.

«Τα αεροπλάνα F-16 μας και τα πυροβόλα μας βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή στόχους που καθορίσθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας», είχε δηλώσει ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr