ΗΠΑ: Επικοινωνία Στρατηγών Ντάνφορντ και Χουλουσί Ακάρ

Η Συρία και η πορεία των επιχειρήσεων για την οριστική εξάρθρωση τους Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοικωνίας που είχαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΔ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Συνταγματάρχης Πάτρικ Ράϊντερ, δήλωσε οι Στρατηγοί Τζόζεφ Ντάνφορντ και Χουλουσί Ακάρ συζήτησαν εκτενώς το θέμα της Συρίας, ενώ τόνισε την ισχυρή στρατιωτική σχέση ΗΠΑ και Τουρκίας, ως βασικά μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών συνήφθη συμφωνία συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ επί του σχεδίου απόσυρσης της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας από την περιοχή της Μανμπίτζ, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnadolu επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Βάσει της δήλωσης του Τούρκου ΥΠΕΞ, η κουρδική πολιτικοφυλακή θα πρέπει να αποσυρθεί από την συριακή πόλη του Μανμπίτζ 30 μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει τρία βήματα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον στις 4 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τουρκικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κοινή επιχείρηση επιτήρησης στην συριακή πόλη, 45 μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας έως ότου συσταθεί νέα τοπική διοίκηση, η οποία υπολογίζεται να δημιουργηθεί 60 μέρες μετά την 4η Ιουνίου.