Η άνοδος του Ισλάμ στην Τουρκία προβληματίζει την Ευρώπη

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Επικριτική σε πολλά σημεία για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία – και ιδιαίτερα στην αύξηση της επιρροής των ισλαμιστών – η νέα Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την γειτονική χώρα 

Η εφημερίδα Cumhurıyet  αναφέρεται σε 62σέλιδη Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα, και τονίζει ότι, σύμφωνα με την έκθεση, διακυβεύεται ο κοσμικός χαρακτήρας της Τουρκίας και αποτελεί παραβίαση της κοσμικότητας αυτής το άνοιγμα των θρησκευτικών σχολών (ımam – hatip), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αυξανόμενη επιρροή του ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, στους δημόσιους θεσμούς.

 Η Έκθεση χαρακτηρίζει  τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν ως «συντηρητικό δημοκράτη» και προσθέτει ότι ευρωπαίοι παρατηρητές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για το τι ακριβώς καθεστώς επικρατεί στην Τουρκία.
Η Γαλλίδα βουλευτής κ. Josette Durrıeu προειδοποιεί για την ολοένα αυξανόμενη άνοδο του Ισλάμ που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας. 

 Καταδικάζονται επίσης οι διώξεις εκλεγμένων βουλευτών, δημάρχων και τοπικών αρχόντων χωρίς να έχουν εξαντληθεί προηγουμένως όλα τα ένδικα μέσα. 
 
Η Έκθεση καλεί την Τουρκία να καταργήσει τόσο το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα όσο και το εκλογικό όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή καθώς και να εξεύρει άμεσα λύση για το ζήτημα των φυλακισμένων δημοσιογράφων και βουλευτών.