Ισπανικοί Patriot στην Τουρκία

Επιμέλεια Λ. ΛΥΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η Ισπανία θα στείλει συστοιχίες αντιαεροπορικών αντιβαλλιστικών συστημάτων Patriot στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, προς αντικατάσταση των αντίστοιχων που αποσύρει η Ολλανδία.- σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ.

Αυτό ανακοίνωσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο  Ισπανός Υπουργός Άμυνας, κ.  Pedro Morenes. «Στην Τουρκία έρχονται καινούριοι Patriot» τιτλοφόρησε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του NTV.

Η Ολλανδία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2013,είχαν στείλει στην Τουρκία συστοιχίες πυραύλων Patriot και στρατιώτες για να λειτουργήσουν μετά από αίτημα της Άγκυρας για βοήθεια προκειμένου να αμυνθεί κατά πιθανών επιθέσεων από τη Συρία, στα νότια σύνορα της. 

Η Ισπανία, η οποία δεν είχε μέχρι τώρα σημαντική συμμετοχή σε αυτού του τύπου των διεθνών πρωτοβουλιών κατά τα τελευταία χρόνια, θα στείλει επίσης 130 στρατιώτες για να λειτουργήσει τους πυραύλους, είπε ο κ.  Pedro Morenes,  που δήλωσε επίσης ότι η Ισπανία  συζητά αν θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο σε μια υπό τις ΗΠΑ διεθνή συμμαχία για να εξαλειφθεί το << Ισλαμικό Κράτος>> από το Ιράκ και τη Συρία.

Η Ισπανία ήταν μεταξύ των χωρών που έστειλαν στρατεύματα κατά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003, αν και είχαν τραβηχτεί από το επόμενο έτος μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. 

Η Ολλανδία έχει ανακοινώσει ότι δεν διαθέτει πλέον τους οικονομικούς πόρους για να διατηρήσει τις συστοιχίες  που έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία και θα τελειώσει τη συμβολή της στην ΝΑΤΟική πρωτοβουλία, στο τέλος  Ιανουαρίου 2015.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ολλανδία αποσύρει τα Patriot από την Τουρκία


Τι αντιαεροπορικά παζαρεύει η Τουρκία – Τέλος τα κινεζικα


Η «Οθωμανική νοσταλγία» και η δυναμική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή – Αμερικανός αναλυτής γράφει