Ισραηλινός υπουργός στη Τουρκία

Ο Ισραηλινός υπουργός Περιβαλλοντικών Υποθέσεων, Αμίρ Πέρετζ, επισκέφτηκε  την Κωνσταντινούπολη, στην πρώτη επίσκεψη μέλους της κυβέρνησης του Ισραήλ που μεταβαίνει στην Τουρκία μετά το 2010, οπότε και είχε υπάρξει ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Πέρετζ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παρευρεθεί σε ένα τετραήμερο συνέδριο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για θέματα των θαλασσών της Μεσογείου και του παράκτιου περιβάλλοντος. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Πέρετζ είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που επισκέφτηκε την Τουρκία μετά τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή το περιστατικό που συνέβη τρία χρόνια πριν όπου Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 9 Τούρκους ακτιβιστές.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή προκειμένου να αναθερμανθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον το Ισραήλ είχε ζητήσει συγνώμη από την τουρκική κυβέρνηση για τους θανάτους των Τούρκων ακτιβιστών.
 
Τον Αύγουστο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για την συμμετοχή του στις εξεγέρσεις της Αιγύπτου που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.