Καμπάνες κινδύνου για την τουρκική οικονομία – Πληθωρισμός και τράπεζες τα προβλήματα

Δυο ακόμα στοιχεία δείχνουν διαφαινόμενη αρνητική τάση για την τουρκική οικονομία .

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι η ταχεία αύξηση του χρέους των τουρκικών τραπεζών τις καθιστά ευάλωτες στην πίεση επισημαίνει η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί πάνω από το κανονικό, αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα η ίδια εφημερίδα. Μόνο τον Αύγουστο ο πληθωρισμός του καταναλωτή άγγιξε το 9,54%.

Όπως φαίνεται, γράφει,ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται και τον Σεπτέμβρη. 
Ειδικότερα , σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TÜİK) ανακοίνωσε τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή TÜFE και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού (Yİ-ÜFE) για την εγχώρια και εσωτερική αγορά για τον Αύγουστο.


Σύμφωνα με τα δεδομένα ο μηνιαίος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,09% ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού κατά 42%. Σε ετήσια βάση τα ποσοστά ΔΤΚ διαμορφώθηκαν κατά 9,54% ενώ ΔΤΠ 9,88%.
Βάση των κύριων κατηγοριών δαπανών, τον Αύγουστο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση σημειώθηκε στην κατηγορία των εστιατορίων και ξενοδοχείων με 1,64%.
Στις υπόλοιπες κατηγορείς στον δείκτη σημειώθηκε αύξηση κατά 0,89 στα Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, κατά 0,75% στην εκπαίδευση, κατά 0,65% στα αγαθά και υπηρεσίες, κατά 0,59% στη διασκέδαση και τον πολιτισμό.
Η κατηγορία που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο ήταν ρούχα-παπούτσια με 4,92%.Η μεγαλύτερη αύξηση τιμής τον περασμένο μήνα παρατηρήθηκε στο κεράσι.

Διαβάστε ακόμη:

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου Ερντογάν – Ποιοι είναι στον «στενό πυρήνα» του


Ερντογάν: Έγινε πρόεδρος αλλά μήπως γίνει και κατηγορούμενος; Νέα στοιχεία για σκάνδαλα


Γιατί ο Σαμαράς πρέπει να ανησυχεί για το ραντεβού με τον Ερντογάν – Όχι άλλο «καζάν καζάν»