Kalkan: «Αποκαλυπτήρια» για το νέο τουρκικό UAV κάθετης απογείωσης και προσγείωσης [vid]

Η τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και συστημάτων Baykar δημοσίευσε νέα πλάνα από το τουρκικό UAV τύπου Kalkan, κατά την διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Δοκιμών Πτήσεων της εταιρείας στην Αδριανούπολη, δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετικά πλάνα.

Το Kalkan, το οποίο φέρει αρκετές ομοιότητες στον σχεδιασμό και στα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του, με το ελληνικό UAV τύπου Αρχύτας, όπως φαίνεται εξάλλου και στο παρακάτω βίντεο, πέταξε για 30η φορά και παρουσίασε μερικές από τις ικανότητές του, αξιοποιώντας τα αμιγώς τουρκικής κατασκευής λειτουργικά συστήματά του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Baykar, το Kalkan είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, που μπορεί να εκτελέσει αποστολές όπως αναγνώριση, επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών, ενώ στην εν λόγω δοκιμή πέταξε στα 14.500 πόδια. Επίσης, έχει την ικανότητα για λήψεις υψηλής ανάλυσης την ημέρα και τη νύχτα, με λειτουργία θερμικής απεικόνισης, χάρη στο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα τύπου BG-160 της Baykar.

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, το συγκριτικό πλεονέκτημα του Kalkan είναι το γεγονός ότι μπορεί να αναπτύσσεται γρήγορα, με ευελιξία και κάτω από αντίξοες επιχειρησιακές συνθήκες, καθώς η δυνατότητα της κάθετης απογείωσης και προσγείωσης δεν απαιτεί απαραίτητα την χρήση αεροπορικών βάσεων και αεροδιαδρόμων για τροχοδρόμηση όπως άλλα UAV.

Φωτογραφία / screengrab Baykar