Καμία πανδημία δεν σταματά τα σχέδια του Ερντογάν! Προχωρά κανονικά η κατασκευή του πρώτου εγχώριου μαχητικού (pic)

Το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X επόμενης γενιάς του Ερντογάν φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από την πανδημία που σφυροκοπά ανελέητα και την Τουρκία.

Το πρότζεκτ TF-X της Τουρκίας, που κοστολογείται 13 δισ. δολάρια για να εξάγει κάποια στιγμή μαχητικά πέμπτης γενιάς στη διεθνή αγορά, αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση το 2025 και να μπει σε υπηρεσία το 2028, και όπως δείχνουν τα τελευταία ντοκουμέντα, ο Ερντογάν δεν είναι διατεθημένος να καθυστερήσει ούτε λεπτό.

Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 για να διευκολύνει την κοινή ανάπτυξη του αεροσκάφους, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η BAE Systems συμβάλλει στον σχεδιασμό των αεροσκαφών, ενώ η Rolls-Royce συνεργάστηκε με την ομάδα Kale της Τουρκίας για να εργαστεί για την ανάπτυξη ενός τουρκικού κινητήρα για το TF-X.

Ένα πρότζεκτ καταδικασμένο να αποτύχει

Η κατασκευή ενός μαχητικού stealth είναι δαπανηρή. Μόνο τρεις χώρες θεωρητικά μπορούν να την πραγματοποιήσουν χωρίς να βρεθούν σε κρίση: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία.

Και μόνο δύο από αυτούς – η Αμερική και η Κίνα – το έχουν όντως πραγματοποιήσει. Το πρόγραμμα Su-57 της Ρωσίας παλεύει ακόμα για να παράξει έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών.

Η Τουρκία, με την 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθεί στο κλειστό αυτό κλαμπ.

Το πρόβλημα με το TF-X είναι τα χρήματα. Το κόστος είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενός στόλου μερικών δεκάδων μαχητικών, σύμφωνα με μια εκτίμηση της γενικής ιαπωνικής αεροπορίας Hideyuki Yoshioka.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την κατασκευή 194 F-22 και επιπλέον δισεκατομμύρια για τη λειτουργία τους από το 2005.

Το F-35 από την άλλη, «τρώει» περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον αμερικανικό προϋπολογισμό άμυνας των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τουτέστιν περίπου 1,5%, ποσό που δύσκολα είναι βιώσιμο.

Η Τουρκία, αντιθέτως, δαπανά μόνο 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις ένοπλες δυνάμεις της και επομένως τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Αν κανείς, στη συγκεκριμένη εξίσωση, η οποία από μόνη της δεν είναι και η καλύτερη για την τουρκική οικονομία, τοποθετήσει και τη μεταβλητή του κορονοϊού τότε αντιλαμβάνεται πως η τουρκική οικονομία δεν μπορεί, ακόμη, να αντέξει το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερντογάν.