Κάνει πίσω ο Ερντογάν για την προεδρία;

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

H απόφαση των κομμάτων της Τουρκικής αντιπολίτευσης MHP και  CHP (αξ. αντιπολίτευση) να ορίσουν ως κοινό υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές τον  καθηγητή και πρώην Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου (Ekmeleddin Ihsanoglu)  φέρεται να οδηγεί το κυβερνών κόμμα του κ. Ερντογάν AKP σε επαναξέταση των σχεδίων του για την υποψηφιότητα που θα προτείνει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf ο ορισμός ως υποψηφίου του σημερινού Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. του Abdullah Gul  επανέρχεται και πάλι στην ατζέντα, καθώς ο φερόμενος ως σίγουρος υποψήφιος κ.  Erdogan φοβάται τώρα το ρίσκο. Και εμπρός σε αυτό  ρίσκο  λέγεται ότι στις Προεδρικές εκλογές θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την υποψηφιότητα του κ. Abdullah Gul… ΄

Ενστάσεις

Προβληματισμό όμως προκάλεσε η υποψηφιότητα του  κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου για τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία
και  σε 15 βουλευτές του CHP, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, Ντ. Μπαυκάλ (Deniz Baykal), που είχαν χθες συνάντηση.Οι βουλευτές αυτοί  που είναι αντίθετοι με την πρόταση της υποψηφιότητας Ιχσάνογλου  αποφάσισαν να εκδώσουν ανακοίνωση, με την οποία  να καλούν τον Πρόεδρο του Κόμματος, κ. Κ. Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kilicdaroglu), να αποσύρει την πρότασή του ή να τη θέσει προς συζήτηση  σε  έκτακτη συνέλευση του κόμματος.
 
Σύμφωνα με τη Miliyet, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού CHP συμμετείχε σε μια διαδικασία με στόχο να ενισχυθεί το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία, ενώ αναφέρεται ότι ο ορισμός του εν λόγω υποψηφίου για τις Προεδρικές εκλογές, χωρίς να ζητηθεί η άποψη των αξιωματούχων του κόμματος, είναι ενάντια στις παραδόσεις του κόμματος.

Στήριξη και από Ντερβίς

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο πρώην Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος επί οικονομικών θεμάτων της  Τουρκίας (επί κυβέρνησης συνασπισμού, πριν από την κυβέρνηση ΑΚΡ), κ. Κεμάλ Ντερβίς, αναφορικά με τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι ο ίδιος είχε προτείνει στον Κιλιτσντάρογλου τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και ότι δεν έγινε από πλευράς του καμία πρόταση.
 
Ο κ. Κεμάλ Ντερβίς, αναφορικά με τον κ. Ιχσάνογλου, που προτάθηκε ως ‘υποψήφιος-σκεπή’, εξέφρασε την ικανοποίησή του και είπε «Ο Ιχσάνογλου είναι ένα άτομο το οποίο είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο με την αξιοπρέπειά του και ένα άτομο αγαπητό απ’ όλους.». Επίσης τόνισε ότι κατά το παρελθόν βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του και τον εκτιμά. Όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι πρότεινε ο ίδιος τον Ιχσάνογλου για την Προεδρία.
 
Ο κ. Ντερβίς είπε ότι χάρηκε πολύ για την υποψηφιότητα του κ. Ιχσάνογλου, διότι πρόκειται για ένα άτομο με αρχές, με κατανόηση και ξέρει να διαπραγματεύεται. Επίσης είπε πως είναι άτομο μορφωμένο και πάντα καταβάλει προσπάθεια να καταλάβει και τους άλλους και πως η είδηση για την υποψηφιότητά του αντιμετωπίστηκε με θετικό ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο.
 
Ποιος είναι ο κ. Ε. Ιχσάνογλου

Ο καθηγητής κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, με πλούσιο βιογραφικό. Γεννήθηκε το 1943 στο Κάιρο και έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία, σε διάφορες γλώσσες, για τον τουρκικό πολιτισμό, για την ιστορία της επιστήμης, για τον ισλαμικό κόσμο, για τις σχέσεις με το δυτικό κόσμο και για τις σχέσεις Τούρκων-Αράβων.
 
Αποφοίτησε από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ayn Sems της Αιγύπτου και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του ζωή στο Πανεπιστήμιο El Ezher.Πραγματοποίησε έρευνες και μελέτες στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Καΐρου και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ayn Sems, αναφορικά με τον Οθωμανικό πολιτισμό και τη φιλολογία.
 
Έκανε το διδακτορικό του το 1974 στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Exeter της Βρετανίας.
 
Ο κ. Ιχσάνογλου, που είχε πάντα άμεση σχέση με τον Ισλαμικό και Δυτικό πολιτισμό, έγινε το 1984 καθηγητής. Αργότερα έγινε Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού. Επίσης για ένα διάστημα ήταν Πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Επιστήμης και Ιστορίας. Παράλληλα με τα καθήκοντά του στην Ουνέσκο και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπήρξε και μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών ιδρυμάτων και βραβεύτηκε πολλές φορές.
 
Την 1η Ιανουαρίου 2005, εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης και ήταν ο πρώτος που ήρθε στη θέση αυτή με εκλογές. Καθώς επίσης και ο πρώτος Τούρκος Γενικός Γραμματέας.Στα τέλη του 2013, ανέθεσε τα καθήκοντά του στον κ. Ιγιάντ Μεντενί.
 
Κατά τη διάρκεια που ήταν Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να καταστεί η εν λόγω οργάνωση πιο αποτελεσματική. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν, άλλαξε και η ονομασία της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης και έγινε Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας.Ο κ. Ιχσάνογλου είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

 

Η θέση του για  Ατατούρκ-θρησκεία

Λόγω της υποψηφιότητάς του ο  κ. Ιχσάνογλου δέχθηκε επικρίσεις ότι ο ίδιος είναι εναντίον του Ατατούρκ. Έτσι χθες μίλησε για πρώτη φορά για την υποψηφιότητά του, αναφερόμενος στις απόψεις του για τον Ατατούρκ και τον κοσμικό χαρακτήρα, λέγοντας στην εφημερίδα Cumhuriyet  ότι «Το να απαρνηθεί κανείς τον Ατατούρκ είναι κάτι σαν να απαρνείται την τουρκική ιστορία». «Λυπάμαι πολύ – πρόσθεσε- για τις αξιολογήσεις αυτού του είδους. Παρακαλώ πολύ σε όσους προβαίνουν σε τέτοιες αξιολογήσεις να εξετάσουν λίγο το παρελθόν μου. Να δουν τα καθήκοντα που είχα αναλάβει κατά το παρελθόν σε θεσμούς της τουρκικής δημοκρατίας και μάλιστα σε ορισμένους θεσμούς όπου στο ίδιο το όνομά τους αναφέρεται το όνομα του Ατατούρκ. Είναι κάτι τελείως λάθος, το να απαρνηθεί κανείς τον Ατατούρκ και την πραγματικότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ατατούρκ είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα στην καρδιά του τουρκικού έθνους. Ότι ήταν ο Ναπολέον για τη Γαλλία και ο Ουάσιγκτον για τις ΗΠΑ, το ίδιο είναι και ο Ατατούρκ για την Τουρκία. Στην Τουρκία, όταν έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα του Ατατούρκ, μία μερίδα τον επικρίνει και τον απορρίπτει τελείως και μία μερίδα τον κηρύττει ημίθεο. Η Τουρκία θα έπρεπε, από καιρό, να έχει αποβάλει αυτές τις συνήθειες».
 Είπε ακόμα:«Οι πολιτικές δυνάμεις δε θα πρέπει να ασκούν πίεση πάνω στη θρησκεία. Επίσης δε θα πρέπει να ασκείται πίεση στην πολιτική εν ονόματι της θρησκείας».
 
<<Μεγάλη συνεννόηση>>

Ο κ. Ιχσάνογλου προέβη σε δηλώσεις και την Τετάρτη  στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του. Και τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το CHP  και το ΜΗΡ συμφώνησαν πάνω σ’ ένα όνομα και πρόσθεσε: «Σημασία έχει που υλοποιήθηκε αυτή η μεγάλη συνεννόηση. Το γεγονός ότι δύο παλιά πολιτικά κόμματα της Τουρκίας, με διαφορετικές απόψεις, συνεννοήθηκαν στο θέμα αυτό, αποτελεί ένα άκρως σημαντικό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία».

Διαβάστε ακόμη:

ΓΚΙΟΥΛ: «Μάθαμε από την Κύπρο το 1974 γιατί πρέπει να φτιάχνουμε μόνοι τα όπλα μας»

Top Gun οι Γκιουλ – Ερντογάν