«Καρφιά» Κοππά για Τουρκία

Mεγάλη προβολή είχαν στην Τουρκία οι επισημάνσεις-καρφιά της  Συμπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας,Ελληνίδας Ευρωβουλευτού κ. Μαριλένας Κοππά, για το ολοένα και περισσότερο χαμηλό επίπεδο των ελευθεριών στην γειτονική χώρα.

• Η αίσθηση που υπάρχει , όπως αναφέρει μάλιστα η Τodayszaman βασιζόμενη σε σχετική επισήμανση της κ. Κοππά, είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι άνετο με το γεγονός ότι η  σκληρή ρητορική του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων της εξουσίας του , η οποία επιτάθηκε μετά τη νίκη στις πρόσφατες τοπικές εκλογές , έχει δημιουργήσει μια εικόνα για δύο  Τουρκίες όπου οι μισοί οι πολίτες της αγνοούνται από την κυβέρνηση .

• Η ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που είναι και υποψήφια  με τη »ΔΗ.ΜΑΡ.- Προοδευτική Συνεργασία» αυτή την φορά, μιλώντας  σε  διήμερο σεμινάριο για το κράτος δικαίου και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες , είπε, σύμφωνα με την σε ανταπόκριση της κ. Μπουρτζού Καρακάς στην Milliyet:

 «Παρατηρούμε μία σοβαρή και πολύ ξεκάθαρη τάση αυταρχισμού στην Τουρκία. Μ’ αυτήν την τάση δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να δει μπροστά της και να προχωρήσει. Υπάρχουν πολλοί κύκλοι μέσα στην ΕΕ που αρχίζουν να εξετάζουν το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη πλήρη ένταξη, ακόμα και για την προσέγγιση στην ΕΕ».
 
Οι προβληματισμοί για την ένταξη

Η κ. Κοππά, απαντώντας σε ερωτήσεις της Milliyet για το θέμα, είπε:

 <<Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, τα πρώτα χρόνια της εξουσίας του, ήταν μία αγαπητή πολιτική φυσιογνωμία από την ΕΕ. Έκανε λόγο για ανθρώπινα δικαιώματα και για αρχές της ΕΕ. Όμως τώρα βλέπουμε στην Τουρκία μία ξεκάθαρη και ανησυχητική τάση αυταρχισμού. Απαγορεύτηκαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και τοYoutube. Μ’ αυτήν την τάση, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να δει μπροστά της και να προχωρήσει. Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και χρόνια με την Τουρκία είναι ένα χρονοδιάγραμμα ανοιχτού τέλους, το οποίο δεν είναι γνωστό πως θα λήξει. Η ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να είναι για την Τουρκία τελικός στόχος. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι εντός της ΕΕ, υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι οι οποίοι άρχισαν να εξετάζουν το θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας και το ενδιαφέρον της ακόμα και για την προσέγγιση στην ΕΕ.

>>Ο Μπερκίν Ελβάν, πρόσθεσε,  έχασε τη ζωή του αφού έμεινε, επί μακρόν, σε κωματώδη κατάσταση. Υπήρξαν ορισμένοι που έχασαν τη ζωή τους στις διαμαρτυρίες για το πάρκο Γκεζί. Για τα γεγονότα αυτά δε συνελήφθη ούτε ένας υπεύθυνος, ούτε ένας αστυνομικός. Όμως το να δικαστούν οι υπεύθυνοι είναι σημαντικό από την άποψη του να δείξει ότι υπάρχει μία κουλτούρα δικαιοσύνης στα ευρωπαϊκά στάνταρντς>>.

Η κόντρα προοδευτικών-συντηρητικών

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Τodayszaman, η κ. Κοππά, , είπε επίσης ότι κάθε χρόνο , η σύνταξη της επίσημης έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ενδεχόμενη προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ δημιουργεί ένα μεγάλο αγώνα με τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι δεν θέλουν ακόμη και την αναφορά η λέξη » ένταξη » στην έκθεση , τονίζοντας ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία είναι μια ανοικτή διαδικασία τύπου . «Για εμάς [ τους προοδευτικούς φιλελεύθερους ] , η ένταξη πρέπει να είναι ο τελικός στόχος για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία >>, τονισε η κ. Κοππά

Βολές και από τον κ. Hannes Swoboda

• Εξάλλου ο  Επικεφαλής  της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Hannes Swoboda, δήλωσε : «Κάθε μέρα βλέπουμε και μια νέα κανονιστική ρύθμιση που συρρικνώνει τις ελευθερίες του τουρκικού λαού». Ο Swoboda ενώ είχε χαιρετίσει τις αλλαγές για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά το δημοψήφισμα του 2010,  δήλωσε ότι «αισθάνεται προδομένος» με τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία του Συμβουλίου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δωροδοκίας της 17 Δεκεμβρίου του 2013.