«Καθημερινή Κύπρου»: Αυτά είναι τα τρία ντοσιέ του Ερντογάν στην ΕΕ μετά το Αφγανιστάν

Μερικά εικοσιτετράωρα μετά την κρίση στο Αφγανιστάν, την αμηχανία της ΕΕ και την εμφανή της αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις (τουλάχιστον επί του παρόντος), ο Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποβάλλοντας «shopping list» ανταλλαγμάτων και εγκαινιάζοντας ένα νέο ανατολίτικο παζάρι.

Όπως αποκαλύπτει η «καθημερινή Κύπρου» στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη, ο Τούρκος Πρόεδρος «προσφέρθηκε» να συνδράμει τις προσπάθειες της Ε.Ε αφενός για εκκένωση και αφετέρου για αντιμετώπιση επικείμενων μεταναστευτικών ροών.

Κυρίαρχο στοιχείο της ανανεωμένης λίστας ανταλλαγμάτων, που όπως πληροφορείται η «Κ», έπιασε μια ακόμη μια φορά εξαπίνης τις Βρυξέλλες, είναι η «προσφορά» Ερντογάν να συνδράμει την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, συμμετέχοντας στους σχεδιασμούς της Ε.Ε (!) ή/και συμμετέχοντας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ε.Ε, PESCO.

Στη λίστα αιτημάτων του Τούρκου Προέδρου φιγουράρουν ακόμη, το «μέγα αίτημα» για εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Άγκυρας, η ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για «όλους» τους Τούρκους πολίτες και η επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της «υποψήφιας χώρας»…

Δείτε επίσης Welt: Η Τουρκία θέλει ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή Κύπρου», ο κ. Ερντογάν ανέφερε στον Σαρλ Μισέλ, ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν καταδεικνύουν τη σημασία της συμμετοχής της Τουρκίας στον σχεδιασμό ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε», ενώ δεν δίστασε να θέσει θέμα συμμετοχής της Άγκυρας και στην PESCO, της «διακυβερνητικής ένωσης», στην οποία συμμετέχουν 25 κράτη-μέλη περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», στόχος του κ. Ερντογάν δεν είναι η συμμετοχή αυτή καθεαυτή της Τουρκίας στη PESCO, αλλά η εξασφάλιση δυνατότητας πώλησης οπλικών συστημάτων τουρκικής κατασκευής στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ε.Ε.

Άλλωστε, η PESCO αποτελεί «συμπλήρωμα» των δράσεων του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να έχει εξέχουσα θέση και συνεπώς η κύρια έγνοια της δεν αφορά στη συμμετοχή στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, αλλά στην «αξιοποίησή» της για διάθεση τουρκικών οπλικών συστημάτων.

Πηγή: kathimerini.com.cy