Καταδρομική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία! Ποιος ήταν ο στόχος

Επιμέλεια: ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Καταδρομική επιχείρηση  με αεροπορική κάλυψη πραγματοποίησε η Τουρκία χθες το βράδυ  εντός της Συρίας για την  απομάκρυνση των λειψάνων του Σουλεϊμάν Σάχη και των στρατιωτών που υπηρετούν στο φυλάκιο, που αποτελεί τουρκικό έδαφος. Αιτία ήταν η  ένταση που επικρατεί στην περιοχή και της προώθησης των Τζιχαντιστών και της πολιορκίας του μνημειου, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τους New York Times..
Όπως μετέδωσε νωρίτερα η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, η  χερσαία μονάδα πέρασε τα μεσάνυχτα τα τουρκοσυριακά σύνορα με προορισμό το φυλάκιο στον τάφο του Σουλεϊμάν Σάχη.
«Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με το πέρασμα 572 στρατιωτών από το συνοριακό φυλάκιο Μουρσιτπινάρ» διευκρίνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στο πλευρό του οποίου ήταν ο υπουργός Άμυνας κ. Ισμέτ Γιλμάζ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Νετσντέτ Εζέλ.
 
Περίπου 40 άρματα μάχης εισήλθαν στο συριακό έδαφος συνοδευόμενα από άλλα θωρακισμένα οχήματα και υπό την προστασία της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Σαχ Φιράτ», συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι αυτή ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις.

Aεροπορικά μέσα παρείχαν υποστήριξη στην στρατιωτική μονάδα.Στην στρατιωτική επιχείρηση συμμετείχαν 50 άρματα μάχης.Πλήρη εξοπλισμένα μαχητικά F-16 της πολεμικής αεροπορίας εκτέλεσαν πτήσεις περιπολίας στα σύνορα.
Ένα μεγάλο κονβόι τανκ και άλλων οχημάτων βαρύ οπλισμού εισήλθε στο Συρία μέσω της πόλης Κομπάνι, των κουρδικών εδαφών στη Συρία, που είχε πρόσφατα απελευθερωθεί αό τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μαχητές με μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων Milliyet και Yeni Safak.

Οι 44 στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων που φρουρούσαν το φυλάκιο επέστρεψαν στην Τουρκία  

Δηλώσεις σχετικά με την επιχείρηση έκανε οΤούρκος Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου:«Τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σάχη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας βρίσκονται στη χώρα μας προκειμένου να μεταφερθούν προσωρινά σε ένα νέο μέρος στη Συρία», είπε.«Οι μονάδες μας έθεσαν υπό έλεγχο την περιοχή όπου θα μεταφερθούν τα λείψανα και η η σημαία μας κυματίζει στον ιστό της»,συμπλήρωσε.
Από την άλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Ερντογάν, που παρακολούθησε την διάρκεια της νύχτας την εξέλιξη της επιχείρησης, συνεχάρη τηλεφωνικώς τον κ Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ και τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.
«Το ταφικό μνημείο και το φυλάκιο του Σουλεϊμάν Σάχη θα συνεχίσει στο νέο του τόπο να κυματίζει την σημαία μας και να διατηρεί ζωντανή την μνήμη των προγόνων μας», δηλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας
Ο τάφος βρίσκεται σε μια  αμφισβητούμενη τοποθεσία, στο έδαφος της Συρίας, στην περιοχή του Χαλεπίου, ένα μέρος που βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διαμάχης εδώ και ένα χρόνο για τον έλεγχο από τους τζιχαντιστές.
Για την Τουρκία ο τάφος του Σουλεϊμάν Σάχ, είναι ιερός, αφού είναι ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Σουλεϊμάν Σαχ  ήταν ένας από τους εγγονούς του Οσμάν Γαζή, που διασχίζοντας το 1086 τον ποταμό Ευφράτη, μαζί με δύο στρατιώτες, πνιγηκε και ενταφιάστηκε εκεί.
Για την  περιοχή αυτή του μνημείου, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1921, η Γαλλία είχε συνάψει συμφωνία με την Τουρκία.  Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, θεωρείται  έδαφος της Τουρκίας.