Κόντρα Ερντογάν – PKK για το πόσοι αντάρτες αποχώρησαν

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
 
Ένταση - φραστική κυρίως – αναπτύσσεται μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των κουρδικών  φορέων με αφορμή την πορεία υλοποίησης του σχεδίου επίλυσης του Κουρδικού σε τρεις φάσεις.

Το νέο στοιχείο της αντιπαραθεσης αναδεικνύεται από την απάντηση στο Τούρκο Πρωθυπουργό κ Ερντογαν που έδωσε ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος BDP κ. Σελαχατίν Ντεμίρτας  ότι μόνο το 15% των μελών-ανταρτών του ΡΚΚ έχει εγκαταλείψει τη χώρα.Ο επικεφαλής του BDP ανακοίνωσε χθες με έμφαση ότι μέχρι στιγμής πάνω από το 80% αποσύρθηκε από τα σύνορα!

 Την ίδια στιγμή ο  αρθρογράφος της Milliyet, κ. Fikret Bila, γράφει ότι ορισμένα μέλη της Επιτροπής Σοφών μπορεί να εξεπλάγησαν όταν ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μόνο το 15% των μελών του ΡΚΚ έχει εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής.
 
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι πληροφορίες των δυνάμεων ασφαλείας και της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ διαφέρουν από τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Καντίλ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι εκτιμήσεις των δυνάμεων ασφαλείας σχετικά με το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι οι εξής:
·        Η αποχώρηση προχωράει με πιο αργούς ρυθμούς από το αναμενόμενο. Το ΡΚΚ – γραφει – αποκαλύπτει φωτογραφίες από ένοπλες ομάδες στο Βόρειο Ιράκ και προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια ταχεία αποχώρηση, αλλά η πλειοψηφία των μελών του ΡΚΚ βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία.
·  Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν πολλές επιδρομές, απαγωγές, εμπρησμοί περιουσιών και άλλα περιστατικά στο Ντιγιάρμπακιρ-Λιτζέ, Χακάρι,-Γιουκσέκοβα, Βαν-Οζαλπ, Μους, Μπινγκιολ- Γιαυλαντερε και Σιρνάκ. Δεν υπήρχαν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας και οι νομάρχες επέδειξαν ευαισθησία με το να απέχουν από την εξαπόλυση μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά από τα περιστατικά.
·  Η «τελετή αποφοίτησης» των δυνάμεων ασφαλείας  στο Τζιζρέ νοείται (από την ΜΙΤ και την στρατοχωροφυλακή) ως δράση του ΡΚΚ – το ίδιο βεβαια το αρνείται.
·        Ορισμένα μέλη του ΡΚΚ έχουν διεισδύσει στην Τουρκία μαζί με Σύριους πρόσφυγές και προσπαθούν να προκαλέσουν ταραχές ώστε να προκαλέσουν μια τουρκική επέμβαση στη Συρία.
·        Οι δυνάμεις ασφαλείας έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η πρόσφατη επίθεση στο στρατιωτικό ελικόπτερο δεν ήταν μια προσχεδιασμένη δράση
·  Η έρευνα σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις στο Τούντζελι συνεχίζεται. Οι επιθέσεις μπορεί να πραγματοποιήθηκαν από ομάδες εκτός ΡΚΚ προκειμένου να εκτροχιάσουν τη διαδικασίας επίλυσης.
 Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν ότι τα περιστατικά δεν φέρουν καμία επίπτωση στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασίας επίλυσης, παρόλα αυτά, εξακολουθούν να τη ζημιώνουν. Οι αξιωματούχοι προσθέτουν ότι το ΡΚΚ και BDP θα πρέπει να δράσουν με σύνεση και ευθύνη και να απέχουν από να παραπλανούν την κοινή γνώμη. 

Αποκρούονται οι αιτιάσεις

Οι αιτιάσεις που σχετίζονται με το ΡΚΚ απορρίπτονται από τους Κουρδους που δεν αποκλείουν ορισμένες τουλάχιστον ενέργειες να είναι προβοκάτσιες »κύκλων» εναντίον τους..
 Το KCK (δομή του ΡΚΚ στις πόλεις) αρνήθηκε την ευθύνη σχετικά με την δημιουργία δύναμης ασφαλείας στο Τζιζρέ και τόνισε ότι οι τοπικές οργανώσεις νέων  ενδέχεται να βρίσκονται πίσω από τον επίμαχο έλεγχο κυκλοφορίας που διεξήγαγε η εν λόγω δύναμη ασφαλείας στην περιοχή.Ο επικεφαλής του BDP, κ. Σελαχατίν Ντεμίρτας  είπε: «δεν είμαι βέβαιος ότι πίσω από το περιστατικό βρίσκεται το ΡΚΚ». Τόνισε ότι οι απαγωγές - κάποιων μηχανικών – μπορεί να είναι προβοκάτσια και πρόσθεσε ότι η διαδικασία επίλυσης δεν μπορεί να σταματήσει. 
Ακόμαι απορρίπτοντας την άποψη του Τούρκου Πρωθυπουργού  ότι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν αποχωρήσει και το τελευταίο μέλος του ΡΚΚ, ο κ. Ντερμίτας δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί και ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό για τις μεταρρυθμίσεις».
 Αλλοι αξιωματούχοι του BDP δήλωσαν ότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το πέρασμα της διαδικασίας στο επόμενο στάδιο και ότι δεν έχουν την πρόθεση να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η καλοκαιρινή διακοπή της Βουλής.Μάλιστα το BDP υιοθέτησε Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της διαδικασίας επίλυσης, γράφει η εφημερίδα Taraf. Η εκστρατεία, η οποία εγκαινιάστηκε με ανακοίνωση του κόμματος σήμερα, έχει σκοπό να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία επίλυσης.
 Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει προετοιμάσει οδικό χάρτη για τη διαδικασία επίλυσης ενώ επεξεργάζεται σχέδια σχετικά με την απελευθέρωση υπόπτων του KCK ( σκέλος του ΡΚΚ στις πόλεις), την επιστροφή των μετανοημένων τρομοκρατών στα σπίτια τους και για την υιοθέτηση νέου χαρακτηρισμού για την εθνικότητα.
Και άλλα <<όχι>> από το ΑΚΡ
Πάντως το ΑΚΡ δεν έχει σκοπό ούτε να μειώσει το εκλογικό όριο, ούτε να εισάγει την μητρική γλώσσα στην εκπαίδευση  σύμφωνα με δηλώσεις και του κ. Ερντογάν, ενώ αρμοδίως αναφερόταν ότι ούτε προτίθεται να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν. που επιδιώκει και ουσιαστικά προαναγγείλει το BDP.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα εύθραυστο υλικό και απαιτεί ειλικρίνεια από όλους για να μην ανατραπεί…