Κόντρα Ε.Ε. – Τουρκίας για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Κόντρα Ε.Ε.-Τουρκίας έχει ξεσπάσει σχετικά με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και τις συγκρούσεις που ξέσπασαν.
«Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει εάν η αστυνομία έκανε χρήση υπερβολικής βίας κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και να τιμωρήσει τους υπευθύνους για τέτοιες πράξεις» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε στην ομιλία του που έκανε σε διάσκεψεη σχετικά με τις σχέσεις Ε.Ε-Τουρκιας που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι ένας νόμιμος τρόπος για κάθε είδους ομάδα ώστε να εκφράζεται εντός του πλαισίου μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Η υπερβολική χρήση βίας από πλευράς αστυνομίας δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία», τόνισε ο Φούλε, την ώρα που ο Ερντογάν βρίσκονταν στη διάσκεψη και τον άκουγε προσεκτικά.
«Χαίρομαι που και η ίδια η τουρκική κυβέρνηση το παραδέχεται. Το σημαντικό πλέον είναι όχι μόνο να γίνει μια ριζική στροφή και μια ειλικρινής έρευνα, αλλά και όσοι ευθύνονται για τέτοιες πράξεις να κληθούν να λογοδοτήσουν» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν αμέσως μετά έλαβε το λόγο και αυτή τη φορά άρχισε να επιτίθεται στην Ε.Ε
«Ανάλογες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ακόμη μεγαλύτερης έντασης στην Ελλάδα. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;».
Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παργότων και δήλωσε « δεν θα ανεχθούμε την τρομοκρατία, τη βία και τους βανδαλισμούς»!

Ο Στέφαν Φούλε, σύμφωνα με την Hürriyet, το βράδυ της Παρασκευής ,επισκέφθηκε τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ γεγονός που ικανοποίησε το συγκεντρωμένο πλήθος. . Ο ευρωπαίο επίτροπος μέσω tweeter έγραψε « απογοητεύτηκα καθώς στο συνέδριο χάθηκε η ευκαιρία να δοθούν τα χέρια με αυτούς που ζητούν σεβασμό και διάλογο».