Οι κοριοί στον Ερντογάν ήταν της MIT;

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Οι βομβιστικές επιθέσεις πριν από δυο εβδομάδες στην πόλη Ρεϊχναλι στα σύνορα με την Τουρκία όπου σκοτώθηκαν 51 άτομα , είχε προκαλέσει μια διαμάχη ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ). H MIT ισχυρίζεται πως είχε προϊδοποιήσει για τις επιθέσεις , η αστυνομία κατηγορούσε τις μυστικές υπηρεσίες πως είχαν φέρει λανθασμένες και γενικές πληροφορίες.
Όμως η διαμάχη αυτή έχει προηγούμενο και αυτό προέκυψε στο θέμα εύρεσης κοριών το 2012 στο γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική εφημερίδα Taraf αποκαλύπτει τα έγγραφα τις έρευνας της εισαγγελίας για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα στο γραφείο του Ερντογάν είχε πραγματοποιηθεί έρευνα για κοριό στις 3 Φεβρουαρίου του 2012. Αστυνομικοί με την ΜΙΤ έκαναν δυο ξεχωριστές έρευνες. Στην έρευνα των αστυνομικών δεν βρέθηκε τίποτα. Μόλις μπήκαν οι πράκτορες της ΜΙΤ αποκάλυψαν πως βρήκαν δυο κοριοί. Η εύρεση των κοριών κρατήθηκε μυστική και δεν ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί, ούτε η Διεύθυνση Ασφαλείας.
Μια εβδομάδα μετά το θέμα αυτό, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα ρουτίνας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Και πάλι δεν βρήκαν κάτι. Αμέσως μετά στο γραφείο μπήκαν οι πράκτορες της ΜΙΤ και πάλι βρήκαν 4 κοριούς στην πρίζα.
Η ΜΙΤ τότε ανέκρινε τους φρουρούς του Ερντογάν οι οποίοι δήλωσαν σίγουροι πως δεν υπήρχε σίγουρα τίποτα. Ισχυρίστηκαν πως πιθανότατα η ΜΙΤ τοποθέτησε τους κοριούς για να ρίξει την ευθύνη στην Διεύθυνση Ασφαλειας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα έγιναν μεγάλη καυγάδες ανάμεσα σοτυς πράκτορες της ΜΙΤ και τους φρουρούς του Ερντογάν. Λίγες εβδομάδες μετά οι φρουροί του Ερντογάν και οι αστυνομικοί που είχαν κάνει έρευνες στο γραφείο του πρωθυπουργού διορίστηκαν σε άλλες υπηρεσίες.
Εντύπωση προκαλεί πως τις έρευνες για την υπόθεση των κοριών η ΜΙΤ την είχε πραγματοποιήσει επι 8 μήνες χωρίς να ενημερώσει ούτε την αστυνομία ούτε κάποιον εισαγγελέα.
Οι αστυνομικοί που απομακρύνθηκαν αναφέρουν πως « η αστυνομία είχε παίξει πρωταγωνισιτικό ρόλο στην αποκάλυψη του σχεδίου «Βαριοπούλα», της οργάνωσης Εργκενεκόν, στα σχέδια πραξικοπήματος. Αυτό ενόχλησε το βαθύ κράτος της ΜΙΤ. Ο πρωθυπουργός έδινε ηδη εντολές για την ενίσχυση της αστυνομίας. Η ΜΙΤ για να εμποδίσει αυτό τοποθέτησε η ίδια τους κοριούς. Η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν έχει άμεση σχέση με τον διοικητή Χακάν Φιντάν. Για την υπόθεση αυτή ο Φιντάν παραπληροφορείται».
Η ΜΙΤ πάντως ισχυρίζεται πως δεν τοποθέτησε κανέναν κοριό και πως εσκεμμένα οι αστυνομικοί δεν είχαν βρει τίποτα στο γραφείο του Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοριοί για τον Ερντογάν



Eιδική ομάδα στον Ερντογάν για τους «κοριούς»