Σήμερα ξεκινά η αποχώρηση των ανταρτών του PKK

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των ανταρτών του PKK όπως είχε ανακοινώσει ο στρατιωτικός ηγέτης της Κουρδικής οργάνωσης σε συνέντευξη του στο όρος Καντίλ πριν από δυο εβδομάδες. Πάντως η Άγκυρα φαίνεται πως υποχωρεί από την αρχική της θέση για άοπλοι υποχώρηση και τώρα αποδέχεται την αποχώρηση των ανταρτών με τα όπλα τους.

Το PKK να κατηγορεί τον τουρκικό στρατό ότι θέτει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία με στρατιωτικές κινήσεις.
«Η διαρκής αναγνωριστική δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθυστερεί τη διαδικασία της αποχώρησης. Οι εντεινόμενες στρατιωτικές αποστολές και κινήσεις στο Κουρδιστάν δεν επηρεάζουν απλώς αρνητικά τη διαδικασία αποχώρησης, αλλά δημιουργούν τις συνθήκες για προκλήσεις και συγκρούσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του PKK.
Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως στη νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχουν περίπου 2500 αντάρτες ενώ οι Κούρδοι μιλούν για 3500 άτομα, ενώ υπάρχουν άλλοι 3000 στο βόρειο Ιράκ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως φαίνεται πως έχει αλλάξει στάση και τώρα αναφέρει πως οι αντάρτες πρέπει να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος και με τα όπλα τους, ενώ πριν δήλωνε πως πρέπει να φύγουν άοπλοι.
«Ξέρουν από πού μπήκαν στην Τουρκία, θα ξέρουν και να ξαναβγούν από τον ίδιο δρόμο» ήταν η απάντηση του σε ερώτηση για τον τρόπο αποχώρησης των ανταρτών.

Η στρατιωτική διοίκηση του PKK αρνήθηκε σθεναρά στο αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν να καταθέσουν οι μαχητές τα όπλα τους και μετά να αποχωρήσουν. Οι Κούρδοι φοβούνταν πως κατά τη διάρκεια της αποχώρησης τους από τα τουρκικά εδάφη θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση, όπως συνέβη σε προηγούμενη αποχώρησή τους το 1999 όπου είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες αντάρτες.
Η Άγκυρα χωρίς να το ανακοινώνει με επίσημο τρόπο δέχεται την αποχώρηση των ανταρτών με τα όπλα τους και αφήνει ανοιχτό το θέμα του αφοπλισμού του PKK για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H αντάρτισσα του PKK που φοβούνται οι Τούρκοι

Πως θα γίνει η αποχώρηση του PKK απο την Τουρκία;