Κρατούνται τούρκοι δουλέμποροι

Και οι δυο Τούρκοι »δουλέμποροι» – διακινητές που είχαν οργανώσει και εκτελούσαν την λαθραία είσοδο στην Ελλάδα  παράνομων μεταναστών ήταν μεταξύ των 85 διασωθέντων από το Ελληνικό Λιμενικό και τώρα κρατούνται στην Αστυπάλαια.

 Οι Τούρκοι διακινητές οργάνωσαν το ταξίδι από την Αλικαρνασσό :Οι λαθρομετανάστες,που ήταν  από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ήθελαν πρώτα να μεταβούν στα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια στην Ιταλία.
Οι τουρκικές εφημερίδες δίνουν έκταση στην διάσωση :  «Γλίτωσαν όταν έπεσαν σε θύελλα», γράφει  μια εξ αυτών  τονίζοντας ότι οι 85 λαθρομετανάστες,με θαλαμηγό στην οποία επιβιβάστηκαν, γλίτωσαν από θάνατο  την τελευταία στιγμή όταν, λόγω θύελλας, ζήτησαν βοήθεια με ασύρματο. Το Ελληνικό Λιμενικό μετέβη στην περιοχή – 6 μίλια από την Αστυπάλαια –  και έσωσε τους λαθρομετανάστες. 
 «Ξέσπασε θύελλα και οι λαθρομετανάστες σώθηκαν από το θάνατο», έχει τίτλο  μια άλλη.

Διάψευση  απάνθρωπων ισχυρισμών 
 
Ωστόσο καθώς η είδηση για την διάσωση  από το Ελληνικό Λιμενικό έκανε το γύρο του κόσμου από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακυρώθηκε στην πράξη μια ύπουλη  και ψεύτικη διαρροή μήνες τώρα – από Τουρκία μεριά – ότι το Ελληνικό Λιμενικό σπρώχνει τα σαπιοκάραβα με τους λαθρομετανάστες στην θάλασσα να γυρίσουν πίσω με αποτέλεσμα να πνίγονται.
 Η Haberturk στο πλαίσιο ευρυτέρου θέματος για λαθρομετανάστες αναφέρεται και σε αυτό  και γράφει ότι στα ανοιχτά της Αστυπάλαιας,συνελήφθησαν 83 λαθρομετανάστες. Το Ελληνικό Λιμενικό – συνεχίζει – είχε κατηγορηθεί από τη Οργάνωση Διεθνή  Αμνηστία ότι «σπρώχνει» τους λαθρομετανάστες και τους πιέζει να επιστρέψουν στην Τουρκία.