Κρίσεις στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις – Ποιους «αποκεφαλίζουν»

Ξεκινούν σήμερα οι ετήσιες κρίσεις αξιωματικών στην Τουρκία μέσα σε ένα  τοπίο που επηρεάζεται από τις Προεδρικές εκλογές στις 10 Αυγούστου αλλά κυρίως από την σύγκρουση των δυνάμεων του Ερντογάν με την λεγόμενη »παράλληλη δομή» δηλαδή το κίνημα του πρώην εταίρου του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν ( Gulen).

Η σύγκληση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας , ξεκίνησε το πρωί υπό την προεδρία του  του Πρωθυπουργού Ερντογάν και θα διαρκέσει 3 ημέρες, και, πέραν των αποφάσεις για την προαγωγή Στρατηγών, Πτεράρχων και Ναυάρχων και για το θέμα της παράτασης της θητείας ορισμένων, όπως και για τις αποστρατεύσεις, θα εξετασθεί και η στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας. Ακόμα, θα γίνουν συζητήσεις για την κατάσταση του προσωπικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα αποπεμφθούν από το στράτευμα λόγω πειθαρχικών και ηθικών θεμάτων και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα ανακοινωθούν  αφού υποβληθούν πρώτα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Τετάρτη.

Δεν αναμένεται αλλαγή  Αρχηγών

Όπως πάντως γράφει η Hurrıyet Daıly News η  φετινή σύγκληση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, ενόψει της ‘σύγκρουσης’ μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του κινήματος Gulen, αλλά και της πρόσφατης αποφυλάκισης μεγάλου αριθμού πρώην στρατιωτικών που κατηγορούνται για τη δίκη του σχεδίου πραξικοπήματος »Βαριοπούλα». 
Στο πλαίσιο αυτό πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν τη μετακίνηση, από τις θέσεις τους, πολλών οπαδών του Gulen, ενώ, αντίθετα , δεν αναμένονται αλλαγές στα ανώτερα κλιμάκια του Στρατού. Συγκεκριμένα, η θητεία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Ozel και των άλλων Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται. Ακόμη, η θητεία του Διοικητή της Χωροφυλακής, Στρατηγού Servet Yoruk, αναμένεται να παρασταθεί για ένα έτος, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα, μαζί με τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων, στρατηγό Hulusı Akar, το επόμενο έτος, να προταθούν στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Necdet Ozel. 

Αλλάζει η δομή διοίκησης στην Αεροπορία

Σημαντικό θέμα στην ατζέντα θα είναι αυτή τη φορά η επανεξέταση της διάρθρωσης της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας: οι Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας του Eskısehır και του Dıyarbakır αναμένεται να συγχωνευθούν και θα έχουν έδρα το Eskısehır υπό τη Διεύθυνση Πτέραρχου, που θα ορισθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο .

 Τον  κ. Ερντογάν, κατά τη μετάβασή του σήμερα στο  Στρατηγείο υποδέχθηκε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Οζέλ και η Σύνοδος άρχισε στις 11.00. Στη Σύνοδο, εκτός από τον Πρωθυπουργό λαμβάνουν μέρος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι αρχηγοί των Όπλων, ο Διοικητής της Ακαδημίας Πολέμου, ο Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου, Διοικητής της Α΄ Στρατιάς, ο Διοικητής της Β΄ Στρατιάς, ο Διοικητής της Γ΄ Στρατιάς, ο Διοικητής του Αρχηγείου Εκπαίδευσης και Δόγματος (EDOK), ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Διοικητής του Στόλου. 

Τα μέλη πριν την έναρξη της Συνόδου επισκέφτηκαν πρώτα το Μαυσωλείο του Ατατούρκ.  

Διαβάστε ακόμη:

Επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ στην προεκλογική του συγκέντρωση στην Πόλη



«Νεκρώνουν» οι ελληνικοί S 300 από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας!

Οι Τούρκοι ανακάλυψαν τον γυμνισμό στη Ρόδο