Λεφτά ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Ερντογάν για τους πρόσφυγες

H Hurriyet σημειώνει ότι το προσφυγικό, ήταν το κορυφαίο ζήτημα που κυριάρχησε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι, ενώ στην Τουρκία έχουν καταφύγει περί τα 2,2 εκ πρόσφυγες και η Τουρκία για την κάλυψη των αναγκών τους ξοδεύει περί τα 7,5 δις δολ , αντιθέτως στην Ευρώπη έχουν καταφύγει μόνο 250.000 Σύροι πρόσφυγες. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, τόνισε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί τους πρόσφυγες για λογαριασμό της διεθνούς κοινότητας.

Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι η Τουρκία ζήτησε από την ΕΕ να μοιραστεί το κόστος φιλοξενίας των προσφύγων. , να υποστηρίξει τα τουρκικά σχέδια για δημιουργία ουδέτερης ζώνης ασφαλείας στην Συρία ( για τα οποία η ΕΕ διατηρεί επιφυλάξεις) και να άρει τους περιορισμούς θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα ανοίγματος νέων Κεφαλαίων Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων για την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Η εφημερίδα κάνει λόγω για τα Κεφάλαια 17 (Οικονομική-νομισματική πολιτική), 31 (Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας-άμυνας) , 24 (Δικαιοσύνης) , 15 (Ενέργειας).