Λίρα: Νέα βουτιά μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από τον S&P

Η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, αφού ο Standard & Poor’s (S&P) μείωσε την προοπτική για το δημόσιο χρέος της χώρας σε «αρνητική» από «σταθερή».

Η λίρα διαπραγματεύεται επίσης χαμηλότερα ενόψει της συνεδρίασης της Τουρκικής κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη, οπότε οι – διορισμένοι από τον Ερντογάν – υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να συνεχίσουν με μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η λίρα υποχώρησε στις 14,46 ανά δολάριο, ανεβάζοντας τις απώλειες φέτος σε σχεδόν 50%. Το νόμισμα διαπραγματευόταν με πτώση 3,4% στις 14,34 ανά δολάριο στις 10:51 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβάθμισε – από σταθερή σε αρνητική – την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, επικαλούμενος πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για τρεις διαδοχικούς μήνες, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε πέρα ​​από το 20%. Το επιτόκιο αναφοράς της τράπεζας ανέρχεται πλέον στο 15% έναντι 19% τον Σεπτέμβριο, με παρεπόμενο αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική λίρα.

Ο ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή της Τουρκίας αυξήθηκε στο 21,3% τον Νοέμβριο από 19,9% τον προηγούμενο μήνα. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί έως και 30% τους επόμενους μήνες.

Η Deutsche Bank προειδοποίησε ότι οι τουρκικές αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν να αντιστρέψουν την πορεία τους και να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του έτους για να σταματήσουν το καθοδικό σπιράλ στον οποίο εγκλωβίστηκε η λίρα και να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ανέφερε τη Δευτέρα το τηλεοπτικό δίκτυο BloombergHT.

Πηγή: AhvalNews