Λίρα: Ο Ερντογάν παρακαλά τους Τούρκους να βγάλουν τα χρήματα από το μαξιλάρι – Νέα βουτιά για το εθνικό νόμισμα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε την Πέμπτη, πλησιάζοντας σε ιστορικό χαμηλό, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι Τούρκοι πρέπει να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους για να υποστηρίξουν τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησής του.

Όπως αναφέρει η Ahvalnews, η λίρα διαπραγματευόταν με πτώση 0,5% στις 13,74 ανά δολάριο στις 10:46 π.μ., ως συνέχεια της πτώσης κατά 1,3% χθες. Το νόμισμα, το οποίο έχασε το 30% της αξίας του τον περασμένο μήνα, έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 13,97 ανά δολάριο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια παρά την άνοδο του πληθωρισμού, πυροδοτώντας ένα «καθοδικό σπιράλ» για την λίρα. Ο Τούρκος πρόεδρος λέει ότι τα υψηλά επιτόκια είναι πληθωριστικά – μια άποψη που αντίκειται στη συμβατική οικονομική θεωρία – και με τη μείωση του κόστους δανεισμού οι αυξήσεις των τιμών θα επιβραδυνθούν και η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη θα αυξηθούν.

«Θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα σε άτομα και ιδρύματα που έχουν χρήματα, ειδικά ξένο νόμισμα, κάτω από τα μαξιλάρια τους ή στην τράπεζα», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. «Καλώ τους ανθρώπους να συνεχίσουν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα μας οικονομική πολιτική, την οποία έχουμε οικοδομήσει στα θεμέλια των επενδύσεων, της απασχόλησης και της παραγωγής».

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 21,3% τον περασμένο μήνα από 19,9% τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού έφτασε στο 54,6%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών. Το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται στο 15%.

«Η αστάθεια που προκαλείται από τις αυξήσεις των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα σταματήσει μετά από λίγο», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Αλλά η σταθερότητα που φέρνουν οι επενδύσεις θα συνεχιστεί».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός μπορεί να εκτοξευθεί στο 25% τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας τον αντίκτυπο στις τιμές από την απότομη πτώση που καταγράφει η λίρα. Το νόμισμα έχει χάσει το 46% της αξίας του φέτος.

Ο Ερντογάν αποδίδει τις απώλειες για την λίρα σε κερδοσκοπικές επιθέσεις ξένων δυνάμεων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της χώρας. Την Τετάρτη, επανέλαβε ότι οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να συμμετάσχουν στη μάχη της κυβέρνησής του για την απόκρουση των επιθέσεων.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε δύο άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος αυτόν τον μήνα για να στηρίξει τη λίρα. Ο Ερντογάν απέλυσε τρεις από τους διοικητές της τράπεζας από το καλοκαίρι του 2019 λόγω διαφορών σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Το 2019 και το 2020, η κεντρική τράπεζα δαπάνησε 128 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να βοηθήσει στη στήριξη της λίρας και των εταιρειών που αντιμετωπίζουν έλλειμμα ρευστότητας. Τα αποθεματικά βρίσκονται πλέον σε αρνητικό έδαφος μετά την αφαίρεση των υποχρεώσεων.

Πηγή: Ahvalnews