Λίρα Τουρκίας: Σε ελεύθερη πτώση – Έσπασε το φράγμα του 9:1 απέναντι στο δολάριο

Η λίρα της Τουρκίας αποδυναμώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σήμερα Τρίτη, επεκτείνοντας τις ζημίες μετά την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η λίρα έπεσε στις 9,04 ανά δολάριο, ανεβάζοντας τις απώλειες φέτος στο 18 %. Διαπραγματευόταν κατά 0,3 % ψηλότερα στις 9,01 ανά δολάριο, στις 10:38 π.μ. τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Η κεντρική τράπεζα αιφνιδίασε αρνητικά τους περισσότερους επενδυτές μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 18 % από 19 % στις 23 Σεπτεμβρίου, ανταποκρινόμενη στις οδηγίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση του κόστους δανεισμού. Οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές έχουν υιοθετήσει μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Ερντογάν, ο οποίος απέκτησε τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες το 2018, απέλυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σε μόλις δύο χρόνια με προεδρικό διάταγμα.

Διόρισε τον νυν επικεφαλής Hapahap Kavcıoğlu τον Μάρτιο αντικαθιστώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Naci Ağbal, ο οποίος είχε αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του.

Πηγή: Ahvalnews