Λογοκρισία στην Τουρκία – Απαγόρευσαν και το σήριαλ Homeland!!!

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Απαγόρευση προβολής επιβλήθηκε στην Τουρκία στο γνωστό τηλεοπτικό σήριαλ «Homeland», αμερικανικής παραγωγής, λόγω της επικείμενης προβολής επεισοδίου αναφορικά με σκάνδαλο

ξεπλύματος χρήματος στο οποίο εμπλέκονταν οι ιρανοί επιχειρηματίες Reza Zarrab και Babak Zanjani. Η εμπλοκή της Τουρκίας και λογοκρισία οφείλεται στο ότι οι δυο αυτοί ιρανοί επιχειρηματίες  
φημολογείται ότι είχαν στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, αναφέρει η εφημερίδα Taraf.

Την ίδια στιγμή στην απονομή του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Χρυσό Πορτοκάλι» που γινεται στη ν Αττάλεια, απαγορεύτηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Πόλης. Το τρίτο κρούσμα
αφορά στη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ΤΙΒ η οποία απαγόρευσε την πρόσβαση σε άρθρο του Ezgi Basaran, στην ιστοσελίδα της Radikal στο οποίο ασκούνταν κριτική στον Πρύτανη του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU).

Σύγκρουση με Επιτροπή υποστηριξης Δημοσιογράφων

Για το τρίτο αυτό κρούσμα  έχει συνέχεια : Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε χθες πολλές διατάξεις μιας νέας νομοθεσίας που επιτρέπει στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) να εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να «προστατέψει την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη ή να εμποδίσει τη διάπραξη ενός εγκλήματος».Για το κρούσμα αυτό επισκέφθηκαν τον κ. Ερντογάν μία αντιπροσωπεία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).Στην συνάντηση αυτή ο  Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε εκ νέου ότι είναι εχθρικά διακείμενος προς το Διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ενώ ομολόγησε σε μία αντιπροσωπεία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ότι τα αντιμετωπίζει με «όλο και περισσότερη» δυσπιστία.«Κάθε ημέρα αντιτίθεμαι όλο και περισσότερο» στο Διαδίκτυο, δήλωσε χθες το βράδυ ο κ. Ερντογάν προς τα μέλη της Επιτροπής αυτής , σύμφωνα με  Δελτίο Τύπου που εξέδωσε  η CPJ και μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 Από την πλευρά του ο σύμβουλος επικοινωνίας του κ. Ερντογάν  διέψευσε τις δηλώσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή παρερμήνευσε το νόημα των λεγομένων του. «Ήθελε απλά να επικεντρώσει την προσοχή στο γεγονός ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως ένα εργαλείο προπαγάνδας από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες οργανώσεις» υποστήριξε ο κ.Λουτφουλάχ Γκεκτάς, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων »Ανατολή».«Κατόπιν υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ανησυχητική τάση που τον απασχολεί όλο και περισσότερο» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας ότι «αυτό δεν έχει να κάνει με το να τάσσεται κάποιος εναντίον του Διαδικτύου».
 
Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε το νόμο αυτόν, επιβεβαιώνοντας ότι «εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις», περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται προ των πυλών της Τουρκίας, στη Συρία και το Ιράκ, στρατολογούν μαχητές στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το CPJ. Ο υπουργός Επικοινωνιών κ. Λουτφί Ελβάν από την πλευρά του κατήγγειλε την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής (Συνταγματικό Δικαστήριο). «Η Τουρκία δε διαθέτει πλέον μηχανισμούς προκειμένου να παρέμβει αμέσως στην περίπτωση παραβιάσεων» είπε ενώπιον του Τύπου.
 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν τα μέλη της CPJ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους στην Τουρκία και τις επιθέσεις που εξαπολύονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. Ο κ. Ερντογάν απέρριψε όλες αυτές τις επικρίσεις. «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν πρέπει ποτέ να έχουν την ελευθερία να προσβάλουν» υποστήριξε.



Το σήριαλ  »Homeland»

Να σημειωθεί ότι το «Homeland» είναι ένα πολιτικό θρίλερ σε παραγωγή Howard Gordon («24», «Tyrant») και Alex Gansa και είναι βασισμένο στην Ισραηλινή σειρά «Prisoners of War». Η σειρά έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Emmy «Καλύτερης Δραματικής Σειράς» το 2012, Χρυσή Σφαίρα στις τελετές απονομής του 2011 και 2012 στην κατηγορία «Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά – Δράμα» και τα βραβεία Emmy στις κατηγορίες «Καλύτερος Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά» και «Καλύτερη Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά» για τους Damian Lewis και Claire Danes αντίστοιχα.

Το τέλος του 3ου κύκλου άφησε πολλά ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να απαντηθούν στα νέα επεισόδια της σειράς, τον Οκτώβριο στο FOX. Ο Nicholas Brody (Damian Lewis) εκτελέστηκε δημόσια στο τέλος του 3ου κύκλου με την Carrie (Claire Danes) να παρακολουθεί το συμβάν από πολύ κοντά. Η Carrie τώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή στην Κωνσταντινούπολη ως η νεότερη Διευθύντρια τομέα στην ιστορία της CIA ενώ παράλληλα είναι έγκυος με το παιδί του Brody. Πολύ σύντομα θα βρεθεί μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν… 

Ο Saul Berenson (Mandy Patinkin) έχει αποσυρθεί και πλέον εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στη Νέα Υόρκη ενώ πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και για την τύχη των Peter Quinn (Rupert Friend) και της οικογένειας του Brody, Jessica (Morena Baccarin), Dana (Morgan Saylor) και Chris (Jackson Pace).
Το FOX έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα προβολής των επεισοδίων του 4ου κύκλου αμέσως μετά την επίσημη πρεμιέρα της σειράς στην Αμερική!
Πρεμιέρα – στην Ελλάδα – τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στις 21:30 αμέσως μετά την Αμερική.

Το τρέιλερ του 4ου κύκλου

Διαβάστε ακόμη:

Αυτολογοκρισία στην Τουρκία του φόβου για τους δημοσιογράφους

Απάντηση κεραυνός των ΗΠΑ στον Νταβούτογλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Ο Γκιούλ καταγγέλλει Ερντογάν μέσω Twitter για τον αποκλεισμό του Twitter!