«Λύνουν» τα δεσμά του Οτζαλάν στην πορεία λύσης του Κουρδικού

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ξανά μπαίνει το Κουρδικό σε μια διαδικασία ( τελικής;) ρύθμισης στην Τουρκία και εκ των πραγμάτων το στάτους της κράτησης του ηγέτη των Κούρδων Οτζαλάν αποτελεί κεντρικό σημείο, φθάνοντας και σε αίτημα για απελευθέρωση του.

Την Κυριακή αναμένεται η επίσκεψη στον τόπο φυλάκισης του Οτζαλάν (στο Ιμραλί) της επιτροπή του »Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του κύριου κουρδικού κόμματος, μέλη του οποίου συναντώνται σταθερά με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK. Ο Οτζαλάν ήταν εκείνος που συνέβαλε  σημαντικά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Το θέμα για την Τουρκία – όσο και αν δεν το παραδέχεται – είναι καυτό καθώς τουλάχιστον το 17,5% του πληθυσμού της Τουρκίας χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως Κούρδο, ενώ και στα γύρω κράτη η κουρδική ταυτότητα είναι καθαρή- και αποκτά δυνάμει ξεχωριστή οργανωτική/διοικητική/κρατική οντότητα.

Α. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ (ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ) ΟΤΖΑΛΑΝ:

H Taraf αναφέρει ότι το βασικό σύνθημα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του HDP στο Ιμραλί την προσεχή Κυριακή είναι η «οριστική κατάπαυση των επιθετικών ενεργειών», και στην περίπτωση που πεισθεί ο Οτζαλάν, η επιτροπή, με την επιστροφή της από το Ιμραλί, θα ανακοινώσει ότι «καλεί για την κατάπαυση των επιθέσεων».Στη διαδικασία για την ειρήνη, ένα σημαντικό βήμα, είναι ότι θα υπάρχουν αντί πέντε, τέσσερις κατάδικοι στη φυλακή, όπου κρατείται ο Οτζαλάν. Οι τέσσερις αυτοί κατάδικοι θα αναλάβουν καθήκοντα γραμματείας του Οτζαλάν, αναφέρεται.

Β.ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ – ΜΕΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΩΣΗ (ΓΚΑΛΛΟΠ):

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η αναφορά στο στάτους Οτζαλάν: Το να τεθεί ο Οτζαλάν σε κατ’ οίκον περιορισμό και μετά από τη λήξη της διαδικασίας επίλυσης να γίνει απελευθέρωσή του είναι, ένα από τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης που περιλαμβάνεται σε έκθεση του της Διεθνούς Οργάνωσης »International Crisis Group» για το Κουρδικό.Η έρευνα του Ιδρύματος έγινε σε δείγμα 7.100 πολιτών, αναφορικά με πολιτικές της Τουρκίας για το θέμα.

Γ. »ΙΣΧΥΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΝ International Crisis Group

Το θέμα Οτζαλάν θίγει με τον τρόπο του και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, του International Crisis Group, κ. Hugh Pope, αναφορικά με την προαναφερθείσα έκθεση του Ιδρύματος με τίτλο: «Turkey and the RKK: Saving the Peace
Process» : Ο κ. Hugh Pope λοιπόν σε συνέντευξή του στην Today’s Zaman προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να δει όλα τα θετικά
βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία 9 χρόνια, επισημαίνει ότι καμία πλευρά δεν θέλει να ξαναγυρίσει στον πόλεμο και ρίχνει την »βόμβα»: Ότι υπάρχουν δύο δυνατοί ηγέτες – Σ.Σ. εννοεί ο Οτζαλάν από την μια και έναν εκ των Ερντογάν ή Νταβούτογλου από την άλλη- που μπορούν να διαπραγματευτούν, να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν μια συμφωνία, »κάτι που μπορεί του χρόνου να μην υπάρχει», όπως λέει.
Περιττό να πούμε ότι και από πολλές πλευρές – σε διάφορες ευκαιρίες – και τα στελέχη των Κουρδικών κομμάτων και φορέων έχουν δώσει το στίγμα ότι πρέπει να λήξει η φυλάκιση του Οτζαλάν.

Οι τελευταίες φάσεις του Κουρδικού

Να θυμίσουμε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) είχε κηρύξει πέρυσι μια εκεχειρία, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται . Τον περασμένο μήνα, η κατάπαυση του πυρός φάνηκε να τίθεται παραπαίει όταν η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον βάσεων του PKK στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ η κουρδική οργάνωση στην περιοχή κατηγορήθηκε στη συνέχεια ότι διέπραξε επιθέσεις εναντίον Τούρκων στρατιωτικών. Είχε [προηγηθεί αθέτηση από την πλευρά της Τουρκίας που έχτιζε φυλάκια μέσα στη μύτη των Κούρδων

Η τουρκική κυβέρνηση και το PKK φαίνεται να καταβάλλουν τώρα προσπάθειες ώστε να αρχίσουν συγκροτημένες διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση της κρίσης.Πρόσφατα, και ενώ οι κουρδικές οργανώσεις κατήγγειλαν επί μήνες ότι η Τουρκική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να αρχίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, οι Κούρδοι πρότειναν οι ΗΠΑ ή κάποιος άλλος παράγοντας να αναλάβει να μεσολαβήσει ανάμεσα στα δύο μέρη.

Απέρριψε 3ο μεσολαβητή ο Ερντογάν

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν σχολίασε την έντονη φημολογία περί εμπλοκής 3ου παράγοντα στη διαδικασία επίλυσης, απορρίπτοντάς την: »Τα παιδιά αυτής της χώρας θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους», δήλωσε και υπενθύμισε ότι η εμπλοκή τρίτου παράγοντα είχε  δοκιμαστεί στο Όσλο, χωρίς αποτελέσματα

Υπήρξε και άλλο περιστατικό που δυσκόλεψε ( ή και δυσκολεύει ακόμα…) τα πράγματα: Ήταν η πολιορκία από την ακραία οργάνωση »Ισλαμικό Κράτος» (ΙSIL) της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία ( επί των τουρκο-συριακών συνόρων σχεδόν) που φούντωσε την ένταση μέσα στην Τουρκία: οι Κούρδοι κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι δεν θέλει να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους Τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα να γίνουν πάρα πολλές διαδηλώσεις και να υπάρξουν θύματα…

Η εσωτερική διαδικασία των Κούρδων

Ο επικεφαλής του HDP κ.Σελαχατίν Ντεμίρτας είπε πρόσφατα ότι οι Κούρδοι αυτονομιστές μαχητές εντός της Τουρκίας θα μπορούσαν να παραδώσουν τα όπλα πολύ σύντομα, ακόμη και στις αρχές του 2015, εάν επιτευχθεί μια σαφής ειρηνευτική συμφωνία.

Είναι φανερό ότι στα λόγια τουλάχιστον η ηγεσία της Τουρκίας , θέλει μια λύση. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε την άδεια, η Κουρδική επιτροπή να στελεχωθεί και από δύο νέα μέλη, την Τσεϊλάν Μπαγριγιανίκ του »Ελεύθερου Δημοκρατικού Κινήματος Γυναικών» και τoν Συμπρόεδρο του DTK, κ. Χατίπ Ντίτσλε, πέρα από τα ήδη γνωστά μέλη – την Περβίν Μπουρντάν, τον Ιντρίς Μπαλούκεν και το Σιρρί Σουρέγια Οντέρ.

Η 5μελής επιτροπή θα συναντήσει την Κυριακή τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και με την ολοκλήρωση της συνάντησης προβλέπεται να μεταβεί
στο Καντίλ- στο Βόρειο Ιράκ. Στην περίπτωση που συμφωνήσει το εκεί KCK στην πρόσκληση του Οτζαλάν, θα
προκύψουν κάποιες αναγκαίες νομικές ρυθμίσεις. Ορίστηκε δε, ότι στην επόμενη φάση, θα
αποσταλεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο νέος «Νόμος της Επιστροφής», που
αφορά και τα στελέχη του ΡΚΚ ( το στάτους, επιστροφή, αμνηστία, κλπ).

Τι απαιτεί το ΡΚΚ

Επανερχόμενοι στην σημαντική Έκθεση του International Crisis Group και τα αποτελέσματα έρευνας που περιέχει, ένα από αυτά είναι εντυπωσιακό: Ενώ το 2011 το 1/5 του δείγματος, που χαρακτήριζε τον εαυτό του Κούρδο, ήθελε ανεξαρτησία, για το
2013 ο αριθμός ανέρχεται στο 1/3 του δείγματος! Ακόμα το 2011, οι μισοί Κούρδοι ήθελαν ομοσπονδιακό σύστημα, το 2013 πάνω από τους μισούς επιθυμούν ξεχωριστή σημαία να αντιπροσωπεύει την περιοχή.

Οι απαιτήσεις του ΡΚΚ σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι οι ακόλουθες:

• Απελευθέρωση των άρρωστων φυλακισμένων
• Οι πρώην μαχητικά στελέχη του ΡΚΚ να μπορούν να βρίσκουν εργασία το δημόσιο τομέα
• Μέρος των πόρων της περιφέρειας να πηγαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση
• Κατάργηση του σώματος JITEM
• Εκπαίδευση τη μητρική κουρδική γλώσσα
• Απαλοιφή της λέξης «Τούρκος» από το Σύνταγμα
• Εκλογές για την ανάδειξη Νομαρχών
• Δημιουργία περιφερειακών κοινοβουλίων
• Η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να έχει λόγο στην εκπαίδευση, υγεία, τουρισμό και
πολιτισμό.
• Ποινή σε όσους εμπλέκονται σε εγκλήματα αγνώστων δραστών και αποζημίωση στα
θύματα.
• Κατάργηση των Πολιτοφυλάκων
• Τοπικές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις αυτοάμυνας στις πόλεις.
• Ο Οτζαλάν να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και απελευθέρωσή του έπειτα από τη λήξη
της διαδικασίας επίλυσης.