Στη Μαύρη θάλασσα τουρκικό ερευνητικό

Από σήμερα ,στη Μαύρη Θάλασσα,  ξεκινά τις έρευνές του,  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος »Polarcus Samur» – ήδη έχει μετονομαστεί “Barbaros Hayrettin Pasa” -  σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της TPAO, κ. Mehmet Uysal. 

Η πληροφορία καταγράφηκε σε μικρής έκτασης δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης τουρκικής εφημερίδας Today’s Zaman με τίτλο “TPAO’s new ship to begin exploration in Black Sea”. Η εφημερίδα  αναφέρεται  σε σχετικές δηλώσεις του κ. Uysal, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις έρευνές της στους νομούς Μπάτμαν, Αντίγιαμαν και Θράκη εντός του 2013. Η πληροφορία – αν είναι ακριβής- έρχεται να ακυρώσει άλλο δημοσίευμα πριν μερικές ημέρες στην ιστοσελίδα του καναλιού NTV, όπου αναφερόταν ότι η  Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει σε περιοχές πετρελαίου νότια της Κύπρου το πλοίο σεισμικών ερευνών που αγόρασε τελευταία από την Νορβηγία ( το »Polarcus Samur» που ήδη, όπως προαναφέραμε  έχει μετονομαστεί  σε “Barbaros Hayrettin Pasa” και έχει αλλάξει χρώμα, από πράσινο, σε  ερυθρόλευκα, «όπως η τουρκική σημαία»).

Το »μπρος -πίσω» ( δηλ. αν πρώτα στην Μαύρη Θάλασσα ή πρώτα στην Μεσόγειο) ξεκίνησε από τον ίδιο τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ , ο οποίος ανακοινώνοντας την απόκτηση του ( μεταχειρισμένου) πλοίου, είχε πει πως οι έρευνες αρχικά θα ξεκινήσουν από την Μαύρη Θάλασσα και, αργότερα,  θα συνεχιστούν και στη Μεσόγειο. Αργότερα ο ίδιος  δήλωσε πως: « δίνουμε μεγάλη σημασία στις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο». Και συνέχισε: <<Γι’αυτό εντός δυο εβδομάδων θα αποφασίσουμε το σημείο που θα κατευθυνθεί το πλοίο μας. Η Μαύρη Θάλασσα έχει προτεραιότητα αλλά θα αποφασίσουμε στη σύσκεψη. Το «Barbaros Hayrettin Paşa” ενδέχεται να κατευθυνθεί στη Μεσόγειο. Αν βγει τέτοια απόφαση το πλοίο μας θα βρίσκεται στην Κύπρο μέσα σε ένα μήνα. Αλλά να ξέρετε πως το πλοίο κάποια στιγμή σίγουρα θα πάει στην Κύπρο και θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες».

Προχθεσινά δημοσιεύματα μετά την τελετή έναρξης λειτουργίας του σκάφους παρουσία Ερντογαν ανέφεραν και αυτά γενικά ότι το  “Barbaros Hayrettin Pasa”θα πάει για έρευνες σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο.

Όλα αυτά βεβαίως είχαν λάβει χώρα πριν την τελευταία ένταση με την ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για την ΑΟΖ και την απάντηση της Τουρκίας .Γι αυτόμ πρέπει να περιμένουμε να δούμε την …ρότα του πλοίου…