«Με μια εντολή του Ερντογάν μπορεί να ανοίξει η Χάλκη»

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την άποψη πως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μπορεί να επαναλειτουργήσει με μια απλή εντολή του Ερντογάν εκφράζει η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κεζμπάν Χατεμί.
Η ίδια υποστηρίζει πως « η πιο εύκολη διαδικασία του δημοκρατικού ανοίγματος έμεινε στο τέλος. Η πιο καλή φόρμουλα για την επαναλειτουργία της Σχολής είναι το παλιό καθεστώς λειτουργίας που η Θεολογική Σχολή ήταν λειτουργούσε υπο την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας».

Η Χατεμί στη συνέντευξη της στην εφημερίδα Taraf αναφέρει επίσης πως «η Θεολογική Σχολή αφού έκλεισε με μια απλή επιστολή του Υπουργείου Παιδείας μπορεί να επαναλειτουργήσει με μια απλή εντολή του Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν και μια εντολή που θα αναφέρει « η Σχολή από σήμερα είναι ανοιχτή. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης από το 1844 μέχρι και το 1923 λειτουργούσε υπο την αιγίδα του Πατριαρχείου, μετά δόθηκε στον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό που θα κάνει ο πρωθυπουργός θα είναι η επιστροφή του δικαιώματος. Αυτή δεν είναι δική μου έκφραση . Μας την ανέφερε ο Μπουλέντ Αρίντς (σ.σ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) ο οποίος μας είπε πως αυτή είναι η εντολή του Ερντογάν».