Μεγάλες διαφωνίες για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Αύριο είναι κρίσιμη ημέρα για τις αλλαγές που σχεδιάζονται να γίνουν σχετικά με το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας καθώς θα συνεδριάσει η επιτροπή του Κοινοβουλίου για να συζητήσει θέματα της έννοιας τουρκικής υπηκοότητας, της επίσημης γλώσσας όπως και της διδασκαλίας στη μητρική γλώσσα.
Ανάμεσα σε πολλά κόμματα υπάρχουν διαφωνίες. Το κυβερνών κόμμα ΑΚP λόγω της προσπάθειας επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος θα προσπαθήσει να προωθήσει το θέμα της διδασκαλίας των μαθημάτων στα σχολεία στη μητρική γλώσσα κάτι που θα υποστηρίξει το φιλο-κουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)όμως αντιδρούν έντονα το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Oσο για το θέμα της περιγραφής της ιθαγένειας το ΑΚP προτείνει την έννοια της « υπήκοος Τουρκικής Δημοκρατίας», το CHP “ υπήκοος Τουρκίας”, το MHP “τούρκος υπήκοος» και το BDP « υπηκοότητα Τουρκίας».
Θεωρείται πως είναι δύσκολη η συμφωνία στα θέματα αυτά καθώς το MHP και το CHP έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» στα θέματα αυτά και είναι δύσκολη η σύγκλιση. Όμως η τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους Κούρδους αλλαγές στα ζητήματα αυτά ως αντάλλαγμα της κατάπαυσης του πυρός από το PKK.