Μέσα στο Μάϊο η Τουρκία υπογράφει για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Τον επόμενο μήνα (Μάιο ) θα επισκεφθεί την Τουρκία ο  πρωθυπουργός της Ιαπωνίας  Σίνζο Άμπε  και κατά την επίσκεψή του αναμένεται να μπούν οι υπογραφές για τον πυρηνικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, γράφει η »Σαμπάχ». 
Πάντως συμφωνα με τηλεγραφημα του Γαλλικού Πρακτορείο  στις αρχές του μήνα επικαλόυμενο δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κ Γιλντίζ,, η  Τουρκία φέρεται να διαπραγματεύεται ακόμη με ιαπωνικές και κινεζικές εταιρείες για ένα διαγωνισμό 22 δισ. δολαρίων που αφορά το εργοστασίο πυρηνικής ενέργειας και η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
«Είμαστε αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με την Κίνα και την Ιαπωνία», είχε δηλώσει ύστερα από αναφορές στον Τύπο που έκαναν λόγο ότι η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries σε συνεργασία με τη γαλλική Areva, αναμενόταν να κερδίσουν το διαγωνισμό.

«Μπορώ να πω ότι οι ιαπωνικοί ισχυρισμοί είναι πρόωροι και ότι ο αγώνας ακόμη εξελίσσεται. Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο ακόμη», δήλωσε τότε  ο κ. YIldiz. Πρόσθεσε ωστόσο ότι έλαβαν χώρα εντατικές συνομιλίες με την Mitsubishi Heavy Industries. 

Συμφωνα με ιαπωνική εφημερίδα και με βάση την αναμενόμενη πρόταση, οι Mitsubishi και Areva θα κατασκευάσουν τέσσερις αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος με συνολική παραγωγή 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες στη Σινώπη. Παλιότερα υπήρχε και Καναδικό ενδιαφερον για την Σινώπη

Η κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2017, με τον πρώτο αντιδραστήρα να έρχεται μέχρι το 2023. 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από μέλη του συνδέσμου των κορυφαίων  επιχειρηματιών  της χώρας του.