Μέχρι τέλος του χρόνου παίρνει Awacs η Τουρκία

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Το πρώτο από τα 4 τουρκικά »ιπτάμενα ραντάρ» –  AWACS - φθάνει στην Τουρκία ως στο τέλος του έτους, γράφει σήμερα η εφημερίδα Vatan. Και υπογραμμίζει ότι με την ένταξη των 4 αεροσκαφών της   Boeing - μια τροποποιημένη έκδοση του Boeing 737, ικανή να μεταφέρει ένα μεγάλο ραντάρ στην »ράχη» και άλλα  ηλεκτρονικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου -   τερματίζεται  η αδυναμία της Τουρκίας για την από αέρος επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση από χαμηλό ύψος. Κατά την Vatan τα »ιπτάμενα ραντάρ» θα κάνουν επιτήρηση στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο, στο Ιράν και   στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στον Καύκασο.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε από την απόφαση του Ισραήλ, πριν μερικές εβδομάδες , να παραδώσει τελικά  συγκρότημα ηλεκτρονικών (λογισμικό κλπ) που »φορούν» τα 4 αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη Boeing που παραγγέλθηκαν το 2002. Η υπόθεση  εκκρεμούσε προ της επιδείνωσης των τουρκο’ι’σραηλινών σχέσεων από το περιστατικό »Μαρί Μαρμαρά» στο οποίο σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι ακτιβιστές από ισραηλινούς κομάντος. Η εγκατάσταση στα αεροσκάφη ισραηλινών συστημάτων, που είχαν παραγγελθεί από την Boeing,  προγραμματίζονταν για το 2011, αλλά λόγω της απότομης επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αυτό δεν κατέστη δυνατό. Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποφάσισε να σταματήσει τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία.  Τα αεροσκάφη - χωρίς το ισραηλινό σύστημα - παραδόθηκαν στην Τουρκία πριν από τρία χρόνια. Ενα από τα Μπόινγκ -χωρίς σύστημα- είχε δοκιμαστεί τον περασμένο Ιούνιο κατά την άσκηση «Αετός της Ανατολίας».

 Καθώς υπόλογη για την παράδοση του ολοκληρωμένου συστήματος  AWACS ήταν η αμερικανική εταιρία και όχι το Ισραήλ η πρώτη πίεζε το δεύτερο – σε υψηλό επίπεδο και αφόρητα- να παραδώσει τα ηλεκτρονικά. Κάποια στιγμή, πριν την συμφωνία Ερντογαν -Νετανιάχου  με την παρέμβαση Ομπάμα- ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Εχούντ Μπαράκ αποφάσισε να εγκρίνει τη συμφωνία παράδοσης του συστήματος.Ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε κάτω από μεγάλη πίεση των Αμερικανών. 

Πριν από μερικές εβδομάδες το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου παραδόθηκε στην Άγκυρα και έχει ήδη εγκατασταθεί στα τουρκικά αεροσκάφη.Αυτή ήταν η πρώτη παράδοση ισραηλινού αμυντικού υλικού  στην Τουρκία μετά το  περιστατικό του » Μαρί Μαρμαρά»  στις 31 Μαΐου 2010 και από τότε ορισμένοι αναλυτές είχαν  υπαινιχτεί ότι ήταν το προοίμιο της πρόσφατης συμφιλίωσης …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτά είναι τα απόρρητα σχέδια που μας έκλεψε η Ελλάδα»! Τουρκική υστερία!

Το επικίνδυνο «πυραυλικό παιχνίδι» της Τουρκίας. Ανάλυση-BINTEO