Μισθούς «πείνας» δίνει η Τουρκία σε μισθοφόρους για να πολεμούν στη βόρεια Συρία

Μια αρκετά σοβαρή είδηση έγινε γνωστή τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει και μεταχειρίζεται τους μισθοφόρους του λεγόμενου «Εθνικού Συριακού Στρατού» γνωστού και ως SNA (Syrian National Army), μετά από άρθρο του δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουσταφά Μπαλμπάι.

Ο ίδιος έγραψε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ότι αντάρτες μαχητές, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, δεν είναι ευχαριστημένοι με τους μισθούς «πείνας» που λαμβάνουν και γι’αυτό τον λόγο διαμαρτύρονται, ισχυριζόμενοι ότι τα 500 δολάρια που λαμβάνουν το μήνα από το τουρκικό κράτος δεν είναι αρκετά.

Μαχητές του SNA εκπαιδεύονται

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Συριακός Στρατός (SNA), παλαιότερα γνωστός και ως «Free Syrian Army – FSA», αποτελείται από περίπου 35 ένοπλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις και ομάδες, ενώ δραστηριοποιείται κυρίως στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει εξαπολύσει η Τουρκία στο συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων από το 2017 έως και σήμερα.

Όπως είναι προφανές, η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τους μισθοφόρους αυτούς για να επιτίθενται ενάντια σε δυνάμεις Κούρδων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίοι είναι σημαντικοί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μισθοφόροι της Άγκυρας έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, με αρκετές αναφορές και έρευνες να επιβεβαιώνουν περιστατικά όπως λεηλασίες, απαγωγές, βασανισμούς και βιαιοπραγίες κατά αμάχων, την περίοδο των τουρκικών επιχειρήσεων στο Αφρίν.

Μαχητές του SNA στη Συρία

Φωτογραφίες αρχείου Reuters