Μόσχα: Απαράδεκτο το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400

Το Κρεμλίνο καταδίκασε ως απαράδεκτο ένα φερόμενο ως αμερικανικό τελεσίγραφο προς την Τουρκία. Στόχος του να την εξαναγκάσει να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά των S-400 και να αγοράσει συστήματα Patriot.

Η Μόσχα απαντούσε σε χθεσινό ρεπορτάζ που μετέδωσε το CNBC. Κατά το ρεπορτάζ, η Ουάσινγκτον έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στην Τουρκία για να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία. Διαφορετικά διακινδυνεύει να της επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Το βλέπουμε εξαιρετικά αρνητικά. Θεωρούμε πως τέτοια τελεσίγραφα είναι απαράδεκτα. Προχωρούμε με βάση τις πολλές δηλώσεις που έχουν γίνει από εκπροσώπους της ηγεσίας της Τουρκίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Ερντογάν ότι η συμφωνία για τους S-400 είναι ήδη ολοκληρωμένη και θα εφαρμοστεί».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Άγκυρα ετοιμάζεται για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς εκ μέρους της των S-400. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε πως υπάρχει κάποια βελτίωση στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροπλάνων F-35.