Νέο τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία: Αν πάρετε τους S-400 θα χάσετε τα F-35

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα» στην στάση της Ουάσινγκτον για το ζήτημα των S-400 διαμηνύει το αμερικανικό Πεντάγωνο, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόκτηση του εν λόγω ρωσικού συστήματος θα οδηγήσει στην αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για το εάν εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Τ. Έσπερ, και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε ότι «η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35. Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα».

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε επαναλάβει την δήλωση αυτή πριν από τη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Συμμαχίας του NATO, όταν και είχε προειδοποιήσει την Τουρκία για τις συνέπειες που θα έχει από την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

Συγκεκριμένα, ο Εσπέρ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα «κόψουν» την Τουρκία από το πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, αν προχωρήσει στην προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά πως: «Εάν η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν το F-35. Είναι τόσο απλό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ