Νέο Τουρκικό όχι στις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν δια στόματος Τσαβούσογλου

 Ή Άγκυρα δεν θα στηρίξει τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον ενάντια της Τεχεράνης και θα συνεχίσει το εμπόριο με το Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επιβεβαιώνοντας όσα είχε ήδη δηλώσει ο Πρόεδρος Ερντογάν σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters χθες.

«Δεν θα στηρίξουμε καμία από τις κυρώσεις. Ναι, βεβαίως (θα συνεχίσουμε το εμπόριο) με το Ιράν, με τη Ρωσία και άλλους. Η Τουρκία είναι κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος. Αν οι κυρώσεις επιβληθούν από τα Ηνωμένα Έθνη – τότε θα συμμετάσχουμε. Διαφορετικά, όχι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε ερώτηση αν η Άγκυρα σχεδιάζει να συμμετάσχει στα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ που έχουν στόχο την αγορά πετρελαίου του Ιράν.

Σε συνέντευξη του ο Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters είχε δηλώσει: ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από το Ιράν παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα τιμωρήσει τις χώρες που συνεχίζουν τις συνδιαλλαγές με το Ιράν.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές…Τι να κάνω; Να αφήσω τους ανθρώπους να παγώσουν τον χειμώνα;…Κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται. Πώς θα ζεστάνω τα σπίτια των ανθρώπων εάν σταματήσουμε να προμηθευόμαστε ιρανικό φυσικό αέριο;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ