Νεύρα Ερντογάν – Νταβούτογλου με την ΕΕ

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου – μετά τον Πρωθυπουργό του κ. Ερντογάν-  το  Ψήφισμα για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, που υιοθέτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία Ευρωβουλευτών σχετικά με «τη δυσανάλογη και υπερβολική χρήση βίας» από την Αστυνομία της Τουρκίας. 
Είχαν προηγηθεί πολύ σκληρές τοποθετήσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι χτύπησαν  - και μάλιστα πολύ δυνατά - την καμπάνα του κινδύνου προς τον κ. Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Τουρκία,  θέτοντας ακόμα και θέμα πορεία της χώρας έξω από την ευρωπαϊκή τροχιά! 
Μάλιστα την πιθανότητα να κλιμακώσουν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα τα συλλαλητήρια-απάντηση στους διαδηλωτές που έχει προγραμματίσει το κυβερνών ΑΚΡ, επισήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας βαρόνη Catherine Ashton στη χθεσινή συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επεισόδια στην Τουρκία.  
Βαρόνη Άστον : Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες
«Η απάντηση είναι η δέσμευση όχι ο ανταγωνισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πολιτικός […] Η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν με εκπροσώπους των διαδηλωτών είναι μια σημαντική ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στο διάλογο, την ανοχή και τον αμοιβαίο σεβασμό» δήλωσε η κ, Ashton, και πρόσθεσε «Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις - ακόμη και οι πιο επιτυχημένες από αυτές, πουβγήκαν νικήτριες σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και έχουν την υποστήριξη του μισού πληθυσμού - πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών που δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από αυτές. Οιειρηνικές διαδηλώσεις είναι ένας νόμιμος τρόπος για αυτές τις ομάδες να εκφράσουν τις απόψεις τους» είπε στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τους διαδηλωτές.
 Σοσιαλιστές ΕΕ : Χρησιμοποιεί ωμή βία ο Ερντογάν
Ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρώπης κ. Hannes Swoboda, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβολυλιο κατηγόρησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, για την απροθυμία του να αλλάξει στάση απέναντι στους διαδηλωτές.
«Οι άνθρωποι είναι αυτοί που διαμαρτύρονται εναντίον του ίδιου και των υπερσυντηρητικών του πολιτικών. Και ποια είναι η αντίδρασή του; Η ωμή βία» δήλωσε ο κ. Swoboda, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια σχετικά με την ελευθερία του λόγουκαι του κράτους δικαίου «θα πρέπει να ανοίξουν χωρίς καθυστέρηση».
 Ή προσαρμόζεσαι ή κλείνουμε τις πόρτες της ΕΕ, το μήνυμα προς Ερντογάν
«Η Τουρκία είτε θα προχωρήσει και θα προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα ή κλείνουμε τις διαπραγματεύσεις», επέσεισε ωμά τους κινδύνους για την Τουρκία  ο κ. Swoboda από την πλευρά του.
 
Νταβούτογλου : »Δύο μέτρα και δυο σταθμά»
Από την πλευρά του ο κ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοινοποίησε στην Τουρκία το ψήφισμά του για τη χώρα, η Τουρκία θα έπρεπε να το στείλει πίσω αμέσως», και τόνισε  ότι «Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να πάρει μηνύματα από καμία χώρα ή ομάδα χωρών».
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών  πρόσθεσε ότι θεωρεί το ψήφισμα του Κοινοβουλίου ένα σαφές παράδειγμα συμπεριφοράς δύο μέτρων και δύο σταθμών >> Προφανώς ο κ Νταβούτογλου εννοεί την Ελλάδα, αν κρίνουμε από όσα είπε νωρίτερα και ο κ. Ερντογάν:»Αυτοί που παίρνουν την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτα ας κοιτάξουν την Ελλάδα. Στην Ελλάδα η αστυνομία είχε έρθει αντιμέτωπη με τον λαό, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως τι έκαναν εκτός από το να δίνουν χρήματα στην χώρα αυτή;».-