Nordic Monitor: «Βαριές» κατηγορίες κατά του Τούρκου Α/ΓΕΕΔ – Είχε δημιουργήσει «μυστική ομάδα κρούσης» με στόχο μειονότητες

Βαριές κατηγορίες κατά του νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ, φέρνει στο «φως» το Nordic Monitor. 

Σε χθεσινό δημοσίευμα, το Nordic Monitor, αποκαλύπτει πληθώρα εγγράφων που περιγράφουν τις σχεδόν «εγκληματικές» ενέργειες του Γκιουράκ, πολλά χρόνια πριν διοριστεί Αρχηγός των τουρκικών ΕΔ. Ο Τούρκος στρατηγός φαίνεται να είχε βάλει στο στόχαστρο μειονοτικές ομάδες που ζουν στην Τουρκία, κυρίως Κούρδους και Χριστιανούς, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει μια «μυστική ομάδα κρούσης».

Την αποκάλυψη έκανε ο İbrahim Şahin, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας. Ο Şahin, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε δολοφονίες κατά τη διάρκεια της θητείας του στην αστυονμία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, παρέδωσε στον εισαγγελέα μια πλήρη περιγραφή των αλληλεπιδράσεών του με τον Γκιουράκ, όταν ο στρατηγός ήταν επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, σύμφωνα με τον Şahin, ο Γκιουράκ συμμετείχε στην ενορχήστρωση μιας μυστικής επιχείρησης ψυχολογικής επιρροής (PSYOP) που συνεπαγόταν τη δημιουργία πολυάριθμων ιστοσελίδων παραπληροφόρησης στην Τουρκία, οι οποίες εστίαζαν στη διεξαγωγή προπαγανδιστικών εκστρατειών κατά των ΗΠΑ, της ΕΕ και της εβραϊκής και χριστιανικής κοινότητας, καθώς και διάφορες μειονοτικές ομάδες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει το Nordic Monitor, ο Şahin αποκάλυψε ότι είχε συναντηθεί κρυφά με τον Τούρκο Α/ΓΕΕΔ, ο οποίος του έδωσε εντολή να συγκεντρώσει μια επίλεκτη ομάδα 150 έως 300 ατόμων, που ονομάστηκαν «ομάδα S-1». Ο σκοπός αυτής της ομάδας ήταν να λειτουργεί ως «κρυφή ομάδα θανάτου», υπεύθυνη για τη διεξαγωγή δολοφονιών, βομβαρδισμών και άλλων βίαιων επιθέσεων κατά μειονοτικών στόχων.

Με τον διορισμό του Γκιουράκ ως αρχηγού του γενικού επιτελείου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σηματοδότησε ουσιαστικά την υποστήριξή του στις αντισημιτικές και αντιχριστιανικές απόψεις του στρατηγού. Αυτή η κίνηση προκαλεί ανησυχίες καθώς «κάνει τα στραβά μάτια» στη συμμετοχή του Γκιουράκ σε σχέδια δολοφονίας και μια λαθραία εκστρατεία κατά των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία.