NOTAM: Η Τουρκία εξαίρεσε τη Λήμνο από το πεδίο βολής

Σύμφωνα με δημοσίευματα η Τουρκία εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ. Στην νέα ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0900/15, τροποποιεί την αρχική αγγελία (0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου) η Τουρκία αφαιρεί την Λήμνο απο την περιοχή στην οποία εχει σχεδιάσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η άσκηση βέβαια που προγραμματίστηκε απο την Τουρκία για να γίνει μεταξύ Σκύρου, Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει όπως εχει προγραμματιστεί με μόνη διαφόρα την αφαίρεση της Λήμνου. Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα περιλαμβάνει και εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλουν την Τουρκία.