Ντονμέζ: Αρχίσαμε γεώτρηση – Σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες το «Γιαβούζ»

Το “σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες”, γεωτρητικό πλοίο Γιαβούζ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι επισκέφθηκε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.

Η Τουρκία έχει αποστείλει δύο πλοία γεωτρήσεων, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», όπως και ένα ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ντονμέζ δήλωσε -σύμφωνα με την Hurriyet- πως ήδη η γεώτρηση του Γιαβούζ έφτασε ήδη σε βάθος 1710 μέτρων. Πρόσθεσε πως στο σημείο αυτό το Γιαβούζ θα παραμείνει για δυόμιση με τρεις μήνες.

Στο μήνυμά του στο Twitter που συνοδεύεται και από 4 φωτογραφίες, ο κ. Ντονμέζ αναφέρει ότι μαζί του ήταν ο “πρωθυπουργός”, Ερσίν Τατάρ και ο “υπουργός ενέργειας”, Χασάν Τατσόι. “Επιθεωρήσαμε επιτόπου τις εργασίες, λάβαμε πληροφόρηση. Το Γιαβούζ, λαμβάνοντας στήριξη από το έθνος μας, θα συνεχίσει την γεώτρηση”, πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα για συνομιλίες με την τ/κ ηγεσία, ενώ στη συνέχεια μετέβη για επιθεώρηση στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που άρχισε επίσης να αναζητά υδρογονάνθρακες στον κόλπο της Καρπασίας.

Μαζί του και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της τ/κ πλευράς, με τους οποίους ο Φατίχ Ντονμέζ «απαθανατίστηκε» στο κατάστρωμα του «Γιαβούζ», για να δώσει ένα μήνυμα, όπως εκτιμά η εφημερίδα «Χουριέτ», που δημοσιεύει και τη σχετική φωτογραφία. «Η επίσκεψη του Φατίχ Ντονμέζ στο Γιαβούζ αποτελεί ένα μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα σήμερα.

Αντίστοιχα σε δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «τα δύο πλωτά γεωτρύπανά μας, ο «Πορθητής» στα δυτικά και το Γιαβούζ στην περιοχή της Καρπασίας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Όπως επίσης και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός επιχειρεί στα νότια. Ως Τουρκία επιθυμούμε οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν πηγή ενίσχυσης της ειρήνης και της ευημερίας κι όχι να γίνουν αιτία σύγκρουσης».

«Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στη δουλειά αυτή από τα τέλη του Αυγούστου», πρόσθεσε.

Πηγή: Με πληροφορίες από cyprustimes.com

Φωτο: REUTERS