OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο «δημοκράτης» Ερντογάν κατηγορεί ως «τρομοκράτες» τους φοιτητές που χαλούν τα σχέδιά του

09/01/2021 - 09:26
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες Παρασκευή εναντίον των φοιτητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες περιέγραψε ως έργο «τρομοκρατών», υπερασπιζόμενος την απόφασή του να διορίσει νέο πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που είναι απόλυτα νόμιμη, όπως επέμεινε.

«Δεν συμμετέχουν φοιτητές σε αυτό. Τρομοκράτες είναι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτό», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη χθες Παρασκευή.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο πανεπιστήμιο Μποάζιτσι (Boğaziçi Üniversitesi) εξαιτίας του διορισμού του Μελίχ Μπουλού στη θέση του πρύτανη από τον Ερντογάν.

Ο Μπουλού ήταν υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) για τη Βουλή της Τουρκίας το 2015.

Δείτε ακόμη: Συλλήψεις φοιτητών γιατί «τόλμησαν» να αντιδράσουν σε διάταγμα του Ερντογάν

Φοιτητές, καθηγητές και παρατηρητές βλέπουν στην κίνηση του αρχηγού του κράτους, περαιτέρω προσπάθεια περιστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στο Μποάζιτσι, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Τουρκία, όπου έχει φοιτήσει μέρος της ελίτ. Φοιτητές και πανεπιστημιακοί αξιώνουν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Ο Ερντογάν προτίμησε να δώσει στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο αρχηγός του κράτους αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να πάρει πίσω τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, ή να επιτρέψει εκ νέου ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου να εκλέγεται.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 45 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, εκ των οποίων 21 παραπέμφθηκαν σε δίκη καθώς τους βαρύνουν υποψίες για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι 21 αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση χθες, ενημέρωσε τηλεφωνικά το Γερμανικό Πρακτορείο ο συνήγορος υπεράσπισης Τσαγάν Γιαζιτζί. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν δεν είναι σαφείς μέχρι στιγμής.

Φοιτητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ενώσεων από άλλες σχολές, δεσμεύθηκαν αυτή την εβδομάδα σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Άλλοι τριάντα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση χθες στην πρωτεύουσα Άγκυρα καθώς συμμετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, μετέδωσε το Ανατολή. Επικαλούμενο τις αρχές, το πρακτορείο μετέδωσε πως οι διαδηλωτές συνελήφθησαν επειδή πρόβαλαν αντίσταση κατά της αρχής.

Οι επικριτές του Ερντογάν καταγγέλλουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να χρησιμοποιεί την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ως πρόσχημα για να πατάσσει κάθε διαφωνία.

Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν ή παύθηκαν στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.

Πηγή: dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΙΟΡΙΣΜΟΣΕΡΝΤΟΓΑΝΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΠΡΥΤΑΝΗΣΦΟΙΤΗΤΕΣ

Related Posts

ISIS - Συρία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Έκθεση-βόμβα των ΗΠΑ: «Πλυντήριο» του ISIS η Τουρκία

27/01/2021 - 14:27
S-400
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Θα πάρουμε κι άλλους S-400 ό,τι και να κάνουν οι ΗΠΑ» λέει σύμβουλος ασφαλείας του Ερντογάν [vid]

26/01/2021 - 17:47
«Παραπονούμενος» ο Ερντογάν: Δήθεν σύμμαχοί μας δεν μας παρέχουν εξαρτήματα για τα drones
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Παραπονούμενος» ο Ερντογάν: Δήθεν σύμμαχοί μας δεν μας παρέχουν εξαρτήματα για τα drones

25/01/2021 - 12:05

Διαβάστε Επίσης

Επικίνδυνα «παιχνίδια» της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα εμβόλια

ΓΕΕΘΑ: Ως κέντρο αριστείας του NATO εγκρίθηκε το κέντρο IAMD με έδρα τα Χανιά Κρήτης [pic]

Έκθεση-βόμβα των ΗΠΑ: «Πλυντήριο» του ISIS η Τουρκία

«ΣΑΛΑΜΙΣ»: Συνεκπαίδευση και άσκηση έρευνας και διάσωσης ανάμεσα σε Ελληνικές και Κυπριακές δυνάμεις

Σχολή Ευελπίδων: Αποκτά Εργαστήριο Στρατιωτικής Επιχειρησιακής Έρευνας και Λήψης Αποφάσεων

Στο Τατόι παρουσία Μακρόν, Πούτιν και πρίγκιπα Καρόλου η παρέλαση της 25ης Μαρτίου;

ΗΠΑ: Τα σχολεία δεν συμβάλλουν στην εξάπλωση της covid-19 εφόσον τηρούνται τα μέτρα

Μήνυμα ΓΓ ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Top News

Τρία ελληνικά βότανα μπορεί να καταπολεμούν τα συμπτώματα της νόσου Covid-19

Άγριες Μέλισσες Spoiler: Εφιάλτης η ζωή της Σοφούλας

Νίκος Ψαρράς και Δώρα Χρυσικού στο πλευρό της Ζέτας Δούκα: Παίρνουν θέση για την καταγγελία κατά του Κιμούλη

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Ένα drone που πετούσε στο σημείο ίσως λύσει το μυστήριο

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert