«Ο Ερντογάν έχει ακόμη αντοχές» – Γερμανικές εκτιμήσεις

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία μετά το δυστύχημα στη Σόμα. Η διευθύντρια του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Κων/πολη, Ουλρίκε Ντούφνερ, εκτιμά ωστόσο ότι η πλειοψηφία των Τούρκων στηρίζει την κυβέρνηση.

Το τραγικό δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα μοιάζει να ήταν απλά η αφορμή για να βγουν και πάλι πολλοί Τούρκοι στους δρόμους με σκοπό να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Κάθε εφημερίδα, ανάλογα με το αν στηρίζει την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, δίνει τη δική της εκδοχή για τα αίτια του δυστυχήματος, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 282 άνθρωποι.
Η Ουλρίκε Ντούφνερ, διευθύντρια του τουρκικού παραρτήματος του πολιτικού ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, που πρόσκειται στους γερμανούς Πράσινους, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk για τις κατηγορίες που εξαπολύουν πολλοί Τούρκοι σε βάρος της κυβέρνησης: «Αποδίδουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει πρόσφατα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την κατάσταση στα ορυχεία, ένα αίτημα που το κυβερνών κόμμα απέρριψε. Στην Τουρκία επικρατεί σήμερα η άποψη ότι ο μεμονωμένος άνθρωπος δεν έχει αξία. Όλοι διακινδυνεύονται χάριν της οικονομικής ανάπτυξης και του κέρδους».

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης

Μετά το δυστύχημα η κοινή γνώμη στην Τουρκία ζητά από την κυβέρνηση να υπογράψει άμεσα τις διεθνείς συμβάσεις για τα μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας. Πολλοί διαδηλωτές μάλιστα ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν. Παρά την πίεση που ασκείται ωστόσο η Ουλρίκε Ντούφνερ θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί και εξηγεί το γιατί: «Επειδή η κυβέρνηση θα κατηγορήσει για μια ακόμα φορά τους αντιπάλους της ότι συνωμοτούν σε βάρος της. Θα υποστηρίξει ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το δυστύχημα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Είμαι σίγουρη ότι η κυβέρνηση θα αμφισβητήσει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα της κριτικής».
Η διευθύντρια του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Κων/πολη αναφέρεται και στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο λέει ότι είναι πανίσχυρος: «Νομίζω ότι έχει υπερβολικά μεγάλη εξουσία. Είναι σε θέση να προκαλέσει φόβους στον πληθυσμό. Έχει τα μέσα για να ασκήσει πίεση στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά η εξουσία είναι και κάτι που έλκει. Δεν είναι μόνο τα χαρίσματα του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι εξουσίες του, που δείχνουν να έλκουν τον κόσμο».

ΠΗΓΗ: DW

DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Διαβάστε ακόμη:

«Φύγε σπέρμα του Ισραήλ» είπε ο Ερντογάν σε διαδηλωτή πριν του επιτεθεί! ΒΙΝΤΕΟ


Φασισμός α λα τούρκα! Η στιγμή που Ερντογάν και φρούροι ξυλοκοπούν νεαρή κοπέλα