Ο Ερντογάν λέει ότι …ελευθερώνει το ιντερνέτ στην Τουρκία!

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε έντονα σήμερα ενός επίμαχου νόμου για το Ίντερνετ που η κυβερνητική πλειοψηφία του θέλει να ψηφίσει στο κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας πως καθιστά το Ίντερνετ «περισσότερο ελεύθερο».
«Καμιά απολύτως λογοκρισία δεν επιβάλλεται στο Ίντερνετ με τις διατάξεις αυτές (…) Αντιθέτως το καθιστούν περισσότερο ασφαλές, περισσότερο ελεύθερο», επέμεινε στη διάρκεια ομιλίας του την οποία εκφώνησε κατά την τελετή των εγκαινίων μιας σειράς πολεοδομικών προγραμμάτων στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν απέρριψε επίσης την κατηγορία ότι οι προσωπικές πληροφορίες των χρηστών θα είναι εκτεθειμένες στον έλεγχο των κυβερνητικών αρχών, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του. «Ποτέ, δεν υπάρχει ζήτημα να φακελώνονται τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων», συνέχισε.
Τα μέτρα αυτά επιτρέπουν στην κυβερνητική αρχή που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες, (TIB) να μπλοκάρει, χωρίς την παραμικρή απόφαση της δικαιοσύνης, οποιονδήποτε ιστότοπο στο Ίντερνετ περιέχει πληροφορίες που «προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή» ή θεωρείται πως συνιστούν διακριτική μεταχείριση ή είναι προσβλητικές.
Η TIB θα μπορεί επίσης να απαιτεί από τους πάροχους πρόσβασης οποιαδήποτε πληροφορία για τους ιστότοπους που επισκέπτεται ένας χρήστης και να τους αποθηκεύει για δύο χρόνια.
Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου κάλεσαν ομόφωνα τον αρχηγό το κράτους Αμπντουλάχ Γκιούλ να μην το υπογράψει και να το αναπέμψει στο κοινοβούλιο.