Ο Ερντογάν με τουπέ στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

 Ο Ερντογάν πηγαίνει με τουπέ στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη, ο Σουλτάνος, δήλωσε πως αν υπάρξει αίτημα από την αμερικανική πλευρά για συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα αξιολογηθεί.
 
Σε σχέση με την ομιλία που θα κάνει, είπε το εξής:
 
«Στην ομιλία μου θα επιστήσω την προσοχή στις ανθρωπιστικές κρίσεις και θα απευθύνω έκκληση για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα αυτά που ανοίγουν βαθιές πληγές στις συνειδήσεις».
 
Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον της Συρίας είναι ο βάλτος της τρομοκρατίας στα ανατολικά του Ευφράτη που μεγαλώνει υπό την προστασία κάποιων συμμάχων.
 
Υποστήριξε δε ότι παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την κρίση στη Συρία, κανείς δεν έχει αναλάβει τόσες ευθύνες όσο η Τουρκία.
 
Ερωτηθείς για το αν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο ΠτΔ Ερντογάν είπε το εξής:
 
«Αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την αμερικανική πλευρά, θα το αξιολογήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα για οτιδήποτε».
 
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι στο πλαίσιο των επαφών του στις ΗΠΑ θα συναντηθεί και με επενδυτές.
 
«Μετά από τις επαφές που θα έχω στη Νέα Υόρκη, στις 27-29 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθώ τη Γερμανία. Θα συναντηθώ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θα συζητήσουμε για την ξενοφοβία και τον αντι-ισλαμισμό που έχουν παρουσιάσει άνοδο στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε πως και η κυρία Μέρκελ τάσσεται κατά των ρατσιστικών ενεργειών. Θα μοιραστώ την προσδοκία μας για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση οργανώσεων όπως η PKK και η Φετουλαχιστική τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε.
 
Αναφερόμενος εξάλλου στην τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν, ο ΠτΔ είπε ότι δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες του περιστατικού, προσθέτοντας πως με μια τέτοια κατάσταση οι ευαισθησίες στην περιοχή αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

ΠΗΓΗ: TRT