Ο Ερντογάν στοχοποίησε και τους ακαδημαϊκούς

Η εφημερίδα SOZCU σε είδηση με τίτλο «Ο Ερντογάν στοχοποίησε τους ακαδημαϊκούς» αναφέρεται στη συζήτηση που ξεκίνησε σχετικά με την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν σε ανακοινωθέν 1.128 Πανεπιστημιακών που καλούσε για ειρήνη στη ΝΑ Τουρκία.

Όλα ξεκίνησαν με το ανακοινωθέν που υπέγραψαν 1.128 ακαδημαϊκοί από 89 διαφορετικά Πανεπιστήμια, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου Ερντογάν. Στην ομιλία του κατά το γεύμα της Συνόδου των Πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιαν 16, αναφερόμενος στο θέμα, και απευθυνόμενος στους ακαδημαϊκούς, ο Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είπε :
«Ακαδημαϊκίσκοι, εσείς πεφωτισμένοι του γλυκού νερού είστε το σκοτάδι προσωποποιημένο. Δεν είστε φωτισμένοι εσείς. Έχετε μαύρο σκοτάδι τι είναι ΝΑ, τι ανατολικά, είστε αδαείς, ημιμαθείς. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει εκεί, το γνωρίζουμε τόσο καλά όσο καλά γνωρίζουμε τι συμβαίνει σπίτι μας», είπε και χαρακτήρισε το ανακοινωθέν «πράξη προδοσίας». «Θα αντιπαρατεθούμε στην προδοσία των τάχα φωτισμένων που κουβαλούν στο τσεπάκι τους ταυτότητα αυτού του κράτους, που παίρνουν τέτοιους μισθούς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Πανεπιστήμιο που κινήθηκε πρώτο στη λογική της κριτικής του Ερντογάν, καταδικάζοντας το ανακοινωθέν, ήταν το Πανεπιστήμιο Abdullah Gul, το οποίο σε γραπτή του ανακοίνωση, ζητάει την παραίτηση του καθηγητή Bulent Tanju, την υπογραφή του οποίου έφερε το ανακοινωθέν για την ειρήνη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τις σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν, ξεκίνησαν δύο νέες εκστρατείες, θεωρητικά με πρωτοβουλία ακαδημαϊκών που ήρθαν σε ρήξη με τους υπογράφοντες το ανακοινωθέν συναδέρφους. Αλλά τελικά η μία από αυτές τις δύο εκστρατείες προέκυψε ότι ήταν ψεύτικη. Μεταξύ των ονομάτων των καθηγητών της πλαστής λίστας, υπήρχε και αυτό του Μπιλάλ Ερντογάν, γιου του Προέδρου, ως ακαδημαϊκού του Πανεπιστημίου Rabia.
Ιθύνων νους της άλλης εκστρατείας, η οποία λανσαρίστηκε ως εκστρατεία «κατά της τρομοκρατίας των ακαδημαϊκών» ήταν ο σύμβουλος του Προέδρου, Mustafa Varank.
Τέλος, στη σύγκρουση Ερντογάν-Ακαδημαϊκών ενεπλάκη και το όνομα του Νοam Chomsky, ο οποίος είχε υπογράψει το ανακοινωθέν. Μνημονεύοντάς τον, ο Ερντογάν είπε: «Ας τον προσκαλέσει η Πρεσβεία των ΗΠΑ, να τον φιλοξενήσουμε. Να δει ο πανεπιστημιακός την περιοχή, όχι μέσω της 5ης εξουσίας, αλλά με τα δικά του μάτια». Ο Chomsky, ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.