Ο Ερντογάν ξεκινά «κυνήγι μαγισών» εναντίον των αντιπάλων του

Σε αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο Τουρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν  βουλευτής του κόμματος του οποίου παρέδωσε λίστα με 200 ονόματα  που φέρονται να σχετίζονται με την «παράλληλη δομή» του Κινήματος Γκιουλέν μέσα στο κράτος. 

Ο βουλευτής του ΑΚΡ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων,κ. Μπουρχάν Κουζού, δήλωσε ότι η «παράλληλη δομή» σχεδίαζε επιχειρήσεις σε 42 νομαρχίες αλλά η κυβέρνηση κατόρθωσε να αποτρέψει το «κυνήγι μαγισσών», γράφει η  φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Akit,  που αναδεικνύει το θέμα  σήμερα,  αναφέροντας ότι ο κ.Ερντογάν έχει στα χέρια του τη λίστα .

Όπως δήλωσε ο βουλευτής  η λίστα, την οποία συνέταξε  μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ), εμπεριέχει ονόματα αστυνομικών, ακαδημαϊκών, στελεχών της δημόσιας διοίκησης, δικαστών, εισαγγελέων, εκπροσώπων των ΜΜΕ και επιχειρηματιών. 

Από την άλλη η εφημερίδα Zaman χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ.Κουζού ως μια ομολογία για της παράνομες υποκλοπές και προειδοποιεί ότι ένα κυνήγι μαγισσών  εναντίων των υποστηριχτών του κινήματος Γκιουλέν θα ήταν «καταστροφικό λάθος».

Στο μεταξύ ως »προαναγγελία» της αντεπίθεσης Ερντογάν θεωρούν αρκετοί  και το σημερινό άρθρο του αρθρογράφου της Γενί Σαφάκ  κ.Αμντουλκαντίρ Σελβί,όπου αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός «πάτησε το κουμπί για έναρξη του `αγώνα` κατά του παράλληλου κράτους».

Αναφέρει επίσης πως σύντομα θα ανακοινώσουν και τα ονόματα αυτών που είχαν παγιδεύσει με κοριούς το γραφείο του Πρωθυπουργού. «Παρακολουθείστε τις βροντές», σημειώνει ο Σελβί.Ενώπιόν του τώρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει και τα ονόματα 2.000 ατόμων τα οποία θα αντικατασταθούν από τη δημόσια υπηρεσία και αλλού. 

Στο μεταξύ από τις 17 Δεκεμβρίου και μετά που ξεκίνησε η κρίση δεν έγινε καμιά δημοσκόπηση για τη δύναμη των κομμάτων. Σήμερα ωστόσο ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων η οποία πρόσκειται στον Τούρκο Πρωθυπουργό ANAR, ο Ιμπραχίμ Ουσλού έκανε την πρώτη αξιολόγηση και δήλωσε στην εφημερίδα Ραντικάλ πως αν το AKP πάρει κάτω από 40% στις δημοτικές εκλογές, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέχρι τώρα το ΑΚΠ σε δημοτικές εκλογές πήρε δύο ποσοστά. Ένα 38% και ένα 42%. Αν σε αυτές τις εκλογές πάρει έστω και μία ψήφο πάνω από το 40% θα σημαίνει ότι δεν έχασε ούτε ένα γραμμάριο από τη στήριξη του έθνους», λέει ο Ιμπραχίμ Ουσλού. Εκτιμά επίσης πως με ένα τέτοιο ποσοστό ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να εκλεγεί και στην προεδρία του κράτους από τον πρώτο γύρο, καθώς για πρώτη φορά φέτος τον Τούρκο Πρόεδρο θα τον εκλέξει απευθείας ο λαός.

Ο Ουσλού άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και δίκη εναντίον της θρησκευτικής κοινότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν την οποία αντί για «Προσφορά» όπως αυτοαποκαλείται την αποκαλεί «Χούντα Προσφοράς». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός εδώ και μια βδομάδα κάνει λόγο για «Αγώνα Απελευθέρωσης».

«Το 2014 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά της Τουρκίας έπειτα από τον Απελευθερωτικό Πόλεμο (1914-20). Για πρώτη φορά στην ιστορία μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια ημιεθνική χούντα. Και στο παρελθόν υπήρχαν χούντες αλλά ήταν εθνικές. Οι επιθέσεις της χούντας θα αυξηθούν. Στο στόχαστρο της χούντας είναι τόσο ο Ερντογάν όσο και το AKP. Θέλουν να θάψουν και τους δύο στην ιστορία. Αυτός είναι ο καβγάς», λέει στη Ραντικάλ ο Ιμπραχίμ Ουσλού