Ο Ομπάμα «ρίχνει» τους τόνους στην κόντρα με Τουρκία

Λίγες μόλις ημέρες μετά την τριπλή κόντρα Ουάσιγκτον -Άγκυρας  η αμερικανική πλευρά έριξε- φραστικά- τους τόνους με συνέντευξη του ίδιου του Πρόέδρου Ομπάμα, όμως ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Ερντογάν συνέχισε την αντιπαράθεση εκδηλώνοντας οργή απέναντι στον αμερικανό πρέσβη στην χώρα του κ. Φράνσις Ρικιαρντόνε, χωρίς όμως να τον κατονομάσει..
 Η »χειρονομία» Ομπάμα  ήταν μια κίνηση που επιβαλλόταν από το αξίωμά του ως Προέδρου της υπερδύναμης για αυτό και  αφενός χρησιμοποίησε – όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι – γενικόλογες διατυπώσεις  και αφετέρου, πρόσθεταν,  »έτσι γίνεται σε αυτό το επίπεδο»: »Σε αντίθετη περίπτωση θα επρόκειτο για κλιμάκωση και πάει πολύ να αναλάβει το ρόλο αυτό ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος», λένε διπλωματικοί αναλυτές…
Η συνένετυξη -  που πραγματοποίησε η δημοσιογράφος Pınar Ersoy- δόθηκε στην εφημερίδα Milliyet και έχει τον  τίτλο «Χειροκροτώ την ειρηνευτική λύση» στην πρώτη σελίδα.
Στην εφημερίδα, και μέσω της αξιολόγησης που έκανε η τουρκική τηλεόραση,ο Αμερικανός πρόεδρος, σχετικά με την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπολύθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Aγκυρα, δήλωσε πως είναι μια εξωφρενική πράξη τρομοκρατίας που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέροντας πως θεωρεί τον Τούρκο πρωθυπουργό, κ. Ερντογάν έναν καλό φίλο και έναν σημαντικό συνέταιρο στα παγκόσμια θέματα, τόνισε ότι εκτιμά την ηγεσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας,
Ακόμα ο  Αμερικανός ηγέτης είπε:«Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος και ένας στρατηγικός συνέταιρος των ΗΠΑ. Ως σύμμαχοι του NATO, εδώ και 60 χρόνια σταθήκαμε δίπλα και αυτό σήμανε περισσότερη ευημερία και ασφάλεια για τις χώρες μας. Οι αμερικανοτουρκικές  σχέσεις απέκτησαν κρίσιμη σημασία σε διάφορα δύσκολα θέματα όπως παγκόσμια οικονομία, Αφγανιστάν, Συρία και Ιράν. Είμαστε πιο δυνατοί και ασφαλείς επειδή στεκόμαστε μαζί.
Πάντως σήμερα την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας  προκάλεσαν σχόλια του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα, κ. Φράνσις Ρικιαρντόνε, για το τουρκικό δικαστικό σύστημα.
Σε σχόλιά του, σε συνάντηση που είχε με επικεφαλής τουρκικών μέσων ενημέρωσης, στις 5 Φεβρουαρίου, ο κ. Ρικιαρντόνε είχε πει – μεταξύ άλλων πως βουλευτές, στρατιωτικοί ηγέτες και φοιτητές βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές για μεγάλη χρονική περίοδο, με ασαφείς -όπως ανέφερε- κατηγορίες.

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προειδοποίησε, χωρίς να αναφερθεί στον Αμερικανό διπλωμάτη, ότι η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που παίρνει κατευθυντήριες γραμμές από το εξωτερικό και πρόσθεσε:

«Κανείς δεν πρέπει να παρανοεί την υπομονή, την ανεκτικότητα ή τη φιλία μας. Η Τουρκία δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος κανενός. Κανείς δεν μπορεί να τολμά να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας ή να ‘βάζει τη μύτη του’ στο νομοθετικό, το δικαστικό ή το διοικητικό της σύστημα».
 Να σημειωθεί ότι η άγρια  κόντρα ΗΠΑ -Τουρκίας είχε ξεκινήσει  τις πρόάλλες όταν η  Ουάσιγκτον, από την μια πλευρά  έβαλε <<πάγο>> στην τουρκική κυβέρνηση για τις »εμπρηστικές» δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου για το Ισραήλ ( το χαρακτήρισε κακομαθημένο παιδί) και τη Συρία, ενώ  το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας επιτέθηκε στον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα χαρακτηρίζοντάς τον γκαφατζή και ερασιτέχνη για την κριτική στε εσωτερικά θέματα της Τουρκίας. Και όλα αυτά  την ώρα που η Άγκυρα αρνείται να παραδώσει στις ΗΠΑ για ανάκριση στέλεχος της Αλ Κάιντα το οποίο μάλιστα συνέλαβε με υπόδειξη της CIA!