Οι οπαδοί Ερντογάν «στοχοποιούν» σατιρικό περιοδικό της Τουρκίας!

Από τα …τιτιβίσματά τους  αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο το φιλο-τζιχαντιστικό κλίμα που υπάρχει σε φίλους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας παρά τις διορθωτικές δηλώσεις αλλά και την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Νταβούτογλου στην πορεία στο Παρίσι – για την οποία ειπώθηκε από κάποιες πλευρές ότι ήταν υποκριτική. Πιο ενδιαφέρον είναι ότι με συγκεκριμένα tweet γινεται στόχος για αιματηρές επιθεσεις το τουρκικό εβδομαδιαίο σατυρικό, χιουμουριστικό περιοδικό »Leman».

Ο Εμρέ Ουσλού της Today’s Zaman σε άρθρο του θεωρεί ότι οι ισλαμιστές στην Τουρκία ξεκαθάρισαν με την στάση τους και τα γραπτά τους ότι δεν πρόκειται να καταδικάσουν (στην ουσία και ειλικρινών)την επίθεση στο Παρίσι. Παραθέτει δε ανάρτηση του χρήστη του Twitter, GizliArsiv (που πρόσκεινται στον Ερντογάν), σύμφωνα με την οποία: »Ας πάρει ένα μάθημα από το Charlie Hebdo το σατυρικό περιοδικό Leman (σ.σ. τουρκικό εβδομαδιαίο σατυρικό, χιουμουριστικό περιοδικό) το οποίο δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται για επιθέσεις κατά του προσώπου του Πρόεδρου Ερντογάν». 
Στο ίδιο κλίμα, ο χρήστης Kerem Cenk (που πρόσκεινται στο ΑΚΡ) ανάρτησε: »Leman, θεού θέλοντος θα έρθει σύντομα και η σειρά σου. Αν και τα κεφάλια που θα πρέπει να πέσουν στην περίπτωση του Leman είναι παραπάνω από 12». 
Στο ίδιο κλίμα, γράφει ο Εμρέ Ουσλού, κινούνται και οι αναρτήσεις των συμβούλων του Ερντογάν. Όπως εκτιμά δεν είναι δύσκολο να βρούμε υποστηριχτές της επίθεσης στην κοινωνία και γι αυτό ευθύνεται η ισλαμική και αντι-Δυτική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν.

Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ της (γκιουλενικής ) Today’s Zaman, θεωρεί ότι η αντίδραση του «πολιτικού ισλαμικού κατεστημένου» της Τουρκίας απέναντι στην επίθεση στο γαλλικό περιοδικό ήταν να την «δικαιολογήσει» και να ενισχύσει τις θεωρίες συνομωσίας. Ο Μποζκούρτ αναφέρεται σε πρόσφατο tweet του βουλευτή του ΑΚΡ, Αλί Σαχίν, σύμφωνα με το οποίο, η επίθεση έγινε για να πέσει η ευθύνη στους μουσουλμάνους ενώ ο Υπουργός Τελωνείων, Νουρεττίν Τζανικλί δήλωσε ότι η επίθεση έγινε επειδή η Γαλλία αναγνώρισε προσφάτως την Παλαιστίνη καθώς και γιατί η πολιτική της στο Συριακό είναι πολύ κοντά με αυτήν της Τουρκίας. Από την άλλη, γράφει ο Μποζκούρτ, η ισλαμική εφημερίδα Yeni Akit κυκλοφόρησε με τίτλο: «επίθεση στο περιοδικό που προκάλεσε τους μουσουλμάνους» και με σχόλιο «Ελπίζω να συνεχίσουν (να σκοτώνουν) τους άπιστους» ενώ η Turkiye κυκλοφόρησε με τίτλο: «Επίθεση στο περιοδικό που προσέβαλε τον Προφήτη μας».

Στο άρθρο του, ο Μποζκούρτ γράφει ότι ο Μεχμέτ Μπαρλάς της φιλοκυβερνητικής Sabah σχολίασε ότι η Γαλλία πληρώνει το τίμημα του να τα βάλει με τον μουσουλμανικό κόσμο ενώ ο Νουρεντίν Σιρίν, επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου Kudus TV, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι αυτοί που τόλμησαν να τα βάλουν με τις ιερές αξίες του Ισλάμ θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Από την άλλη ο Μουράτ Γετκίν, της Hurriyet Daily News, ίδιας εφημερίδας, θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου συμμετείχε στην πορεία κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία, η σημασία του οποίου έγκειται στον εσωτερικό αντίκτυπο που είχε. Η κυβέρνηση κατόρθωσε να περάσει το μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη ότι καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση παρόλο που αυτή διαπράχθηκε από μουσουλμάνους. Παρόλα αυτά, τονίζει, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μην περιοριστεί μόνο στις πορείες στο Παρίσι καθώς θα πρέπει να προστατεύσει τα νοτιοανατολικά της σύνορα από την είσοδο ακραίων ισλαμικών ανταρτών. Η ολοένα αυξανόμενη ισλαμική ρητορική της κυβέρνησης μέσα σε ένα κοσμικό περιβάλλον που είναι η Τουρκία καθώς και η χρήση του προβλήματος της ισλαμοφοβίας ως εργαλείο προπαγάνδας για εσωτερική κατανάλωση το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενδυναμώσουν τα αντι-Δυτικά αισθήματα στην Τουρκία από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν ακραίες οργανώσεις, γράφει.

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CNNTurk, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo .

Για το συμβάν πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Κων/λη , όπου επικράτησε ένταση. Ομάδα 50 ατόμων συγκεντρώθηκε στην πλατεία Γαλατασαράι και κρατώντας πανό «Όλοι είμαστε Charlie», πραγματοποίησε πορεία προς το Προξενείο της Γαλλίας. Κατά την πορεία αντέδρασαν δύο άτομα, τα οποία φώναζαν «Χύνεται το αίμα το μουσουλμάνων και εσείς εδώ φωνάζετε». Η αστυνομία απομάκρυνε τα δύο άτομα που αντέδρασαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενώ τα πλήθη αποδοκίμασαν τα άτομα αυτά.

Αργότερα, κοντά στο Γενικό Προξενείο της Γαλλίας, ένα άλλο άτομο απευθυνόμενο στα πλήθη φώναξε «Αυτά όλα τα κάνετε επειδή σκοτώθηκαν 12 άτομα στη Γαλλία;». Σημειώνεται ότι η αστυνομία συνέλαβε και το άτομο αυτό, αλλά δεν ανακοινώθηκαν στη συνέχεια τα ονόματα των τριών συλληφθέντων.