Οι «ρυθμίσεις» Ερντογάν για το ιντερνέτ ανησυχούν τη Δύση

H ΕΕ αλλά και γενικότερα οι θεσμοί στην Δύση εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με το νέο πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει τα του ιντερνέτ στην Τουρκία.

Το πολυνομοσχέδιο εξουσιοδοτεί τον επικεφαλής του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας κ, Τζεμαλεντίν Τσελίκ, να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ένα μόνο τηλεφώνημα, ενώ θα μπορεί να αρθεί ο περιορισμός  με δικαστική απόφαση έπειτα από 48 ώρες. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση περιεχομένου που παραβιάζει την ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής καθώς και προσβλητικού περιεχομένου.Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσελίκ τοποθετήθηκε σε αυτήν την θέση μόλις πριν από δύο μήνες.
 
Ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο πολυνομοσχέδιο -που εγκρίθηκε από τη Βουλή και αναμένεται η έγκριση από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ.Γκιουλ προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή - θα οδηγήσει σε περιορισμό των ελευθεριών στην Τουρκία και θα στρώσει το δρόμο για ένα «κλειστό καθεστώς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Cumhuriyet.
 
Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο νόμος, θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον κόσμο του ιντερνέτ στην Τουρκία. Αν ο πρόεδρος Γκιουλ επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στη Δημοκρατία, θα πρέπει να ασκήσει βέτο, γράφει ο αρθρογράφος της Hurriyet, κ. Μεχμέτ Γιλμάζ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet και τον αρθρογράφο, κ. Μεχμέτ Τεζκάν, το νέο πολυνομοσχέδιο καταδεικνύει ότι ο απολυταρχισμός του Τουρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν  θα κλιμακωθεί ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Μαρτίου, σε περίπτωση που το ΑΚΡ κερδίσει περίπου το 40% των ψήφων.
 
Μπαράζ αντιδράσεων  

Σε μήνυμα του στο λογαριασμό Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, περιέγραψε το νέο πολυνομοσχέδιο ως «ένα βήμα πίσω στο ήδη ασφυκτικό περιβάλλον ελευθερίας των ΜΜΕ».
 
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, κ. Στεφαν Φουλέ, σχολίασε το πολυνομοσχέδιο αναφέροντας ότι «ο λαός χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και πληροφόρηση όχι περιορισμούς».
 
Σε συνέντευξη Τύπου,ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, κ. Πήτερ Στάνο, δήλωσε ότι ο νέος νόμος εγείρει σοβαρές ανησυχίες και ότι χρειάζεται αναθεώρηση με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρντ.
Οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους στον Υπουργό ΕΕ, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Όπως τόνισαν το νέο πολυνομοσχέδιο είναι «απαράδεκτο» και περιορίζει σημαντικά την ελευθερία έκφρασης.
 
Ήδη το διεθνές ινστιτούτο Τύπου ΙΡΙ κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιουλ να ασκήσει βέτο στο νέο πολυνομοσχέδιο, ενώ, τέλος ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Νιλς Μουίζνιεκς, σε γραπτή ανακοίνωσή του δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση «οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις συστάσεις» που έγιναν από το Γραφείο του.