Οι Τούρκοι δεν παρέλαβαν το A400 λόγω τεχνικών προβλημάτων

Τα τεχνικά προβλήματα προκαλούν καθυστέρηση στην παράδοση του μεταγωγικού αεροσκάφους Α400, στην Τουρκία .

Οι Τούρκοι που ονομάζουν το υπό παραλαβή αεροσκάφος “Μεγάλο Γιουσούφ”, θα ζητήσουν αποζημίωση για την καθυστέρηση.
Η Τουρκία θέλοντας να κάνει ένα στρατηγικό βήμα , συμμετείχε στο σχέδιο για το κορυφαίας τεχνολογίας τεράστιο στρατιωτικό αεροσκάφος A400-M, που μπορεί να μεταφέρει σε ένα μόνο δρομολόγιο φόρτο 37 τόνων.

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ
Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Τούρκιγιε, στο σχέδιο που εκτελεί η Airbus Military εκτός από την Τουρκία μετέχουν ως εταίροι η Γερμανία, το Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία και Ισπανία. Η Τουρκία αγοράζοντας 10 αεροσκάφη απέκτησε δικαίωμα να μετάσχει στο σχέδιο με 8% . Το αεροσκάφος στο οποίο δόθηκε το όνομα “Μεγάλος Γιουσούφ” τις προηγούμενες μέρες μεταφέρθηκε στην 221η μοίρα στην Καισάρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί υπέστη αυστηρούς ελέγχους.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
Η επιτροπή παραλαβής στην οποία ήταν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και της Πολεμικής Αεροπορίας στην έρευνα που έκανε βρήκε 1-2 τεχνικά προβλήματα. Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων δεν έγινε παραλαβή του αεροσκάφους. Αυτό προκάλεσε μια καθυστέρηση 4 μηνών. Η καθυστέρηση έθεσε το θέμα των προβλεπόμενων σε τέτοιες περιπτώσεις αποζημιώσεων, αλλά πιστεύεται ότι η αποζημίωση θα πληρωθεί με παραπάνω ανταλλακτικά.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
Η επιτροπή ως όρους για την παραλαβή έθεσε τα έξτρα ανταλλακτικά και ομάδες στήριξης. Σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού το αεροσκάφος A400-M προσθέτει μεγάλη στρατηγική αξία στην χώρα που το κατέχει. Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει 116 στρατιώτες (ένας λόχος) σε περιοχή επιχειρήσεων. Με την ένταξη του A400-M που μπορεί να προσγειωθεί ακόμη και σε διαμορφωμένο κατάλληλα χωμάτινο χώρο ή και σε προετοιμασμένο χωράφι, η τουρκική πολεμική αεροπορία διπλασιάζει την ταχύτητα μεταφοράς και αποστολής.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η σύνθεση της ατράκτου του έγινε στην Βρέμη και η τελική του συναρμολόγηση στη Σεβίλλη. Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερο και όλμους βάρους 37 τόνων. Η εμβέλεια του αεροσκάφους είναι 8.700 χλμ. Δηλαδή μπορεί ν απογειωθεί από την Κωνσταντινούπολη και να φτάσει στις ΗΠΑ.

Netgazete -tourkikanea.gr