Οι Τούρκοι εγκαινίασαν εργοστάσιο για εξαρτήματα F-35 στη Σμύρνη

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Aμερικανο-τουρκικό εργοστάσιο στο οποίο θα κατασκευάζονται  εξαρτήματα του κινητήρα του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς κατηγορίας στέλθ F-35 εγκαινιάστηκε το Σάββατο στην Σμύρνη σε τελετή στην οποία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκικής  Δημοκρατίας κ. Abdullah Gül (κ.Γκιούλ). 
 Τα εξαρτήματα του κινητήρα F-135 του μαχητικού  που θα παραχθούν στο εργοστάσιο στην Σμύρνη θα αποστέλονται στις ΗΠΑ για την τελική συναρμολόγηση.
Το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας έχει υπογράψει  Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας (Letter of Intent) με την αμερικανική εταιρεία Pratt  & Whitney (P&W) για την δημιουργία γραμμής τελικής συναρμολόγησης του κινητήρα και εγκαταστάσεων συντήρησης και επισκευής στην Τουρκία.Επίσης η τουρκική TAI κατασκευάζει την άτρακτο του μαχητικού Joint Strike Fighte F-35 τα οποία θα ενταχθούν και στο δυναμικό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Κοινοπραξία  51-49% 

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Τούρκος υπουργός  Άμυνας, κ. İsmet Yılmaz, ο υπουργός Οικονομίας, κ.Nihat Zeybekçi, ο σύμβουλος του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κ. Binali Yıldırım καθώς και αξιωματούχοι από την αμερικανική εταιρία P&W που είναι συνιδρυτές του εργοστασίου μαζί με τον τουρκικό Ομιλο Kale..Η Καλέ και Η Pratt & Whitney δημιούργησαν μια κοινοπραξία  51-49%  πριν από τρία χρόνια. Το πρώτο στάδιο του εργοστασίου, τα οποία κοστίζει περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια,ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην επαρχία της Σμύρνης  και περίπου 700 άνθρωποι έχει  προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθούν εκεί.

ΑWCS, A- 400,ATAK
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση  κ. Γκιούλ  είπε ότι η Τουρκία έχει αποδείξει πλέον τις ικανότητές της στον τομέα της αεροναυπηγικής που απαιτεί υψηλή τεχνολογία και ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι μια ένδειξη της εμπιστοσύνης προς την τουρκική βιομηχανία.Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία έχει καταστεί ξανά μια παραγωγική χώρα στην αεροπορία
«Δεν είναι ένα συνηθισμένο άνοιγμα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Τουρκος Πρόεδρος. «Μιλάμε για  κατασκευή ένός προϊόντος με πολύ λεπτά πρότυπα που πέρασαν όλα τα τεστ ασφάλειας».Ειπε ακόμα ότι πιστευει   θα αυξηθεί ο αριθμός των τεμαχίων που παράγονται εκει και ότι θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις και για τα αεροπλάνα που η Τουρκία θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει από μόνη της, όπως και άλλα οχήματα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κ. Γιλμάζ  από την πλευρά του υπενθύμισε ότι φέτος υλοποιήθηκαν τα προγράμματα του αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης ΑWCS, του μεταγωγικού A-400 και του επιθετικού ελικοπτέρου ATAK.
 Αυξήθηκαν κατά εννέα φορές οι επενδύσεις
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, από την πλευρά του σημείωσε την ταχεία αύξηση των ξένων επενδύσεων,λέγοντας ότι <<οι απευθείας ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά εννέα φορές την περίοδο 2003-2013 και διαμορφώθηκαν στα 136,5 δισεκατομμύρια δολάρια». «Αυτή η επένδυση συμβάλλει όχι μόνο στην οικονομία μας, όσον αφορά την παραγωγή, την τεχνογνωσία και την τεχνολογία, αλλά θα βοηθήσει επίσης να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε ο κ.Zeybekçi.
«Η Τουρκία διαθέτει πλέον πάνω από δέκα χιλιάδες δολάρια κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, καθώς και ετήσιες εξαγωγές αξίας πάνω από 140 δισ. δολάρια», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας.

  P&W:<<Σε λογικό κόστος>>

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Pratt & Whitney Military Engines  δήλωσε ότι η αμερικανική εταιρεία είναι στην «ευχάριστη θέση να έχει βρει έναν επιχειρηματικό εταίρο που μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας εξαρτήματα σε ένα λογικό κόστος και ότι αυτή η επένδυση εντάσσεται στο παγκόσμιο όραμα και τη στρατηγική ανάπτυξης της P&W.

Η Τουρκία υπήρξε ένας από τους εννέα εταίρους του προγράμματος για το Joint Strike Fighter.Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν να αγοράσουν περισσότερα από 3.100 F-35 τα επόμενα χρόνια για να αντικαταστήσουν το F-16, το F/A-18 και άλλα πολεμικά αεροσκάφη. 

Στις 5 Μαΐου, η Τουρκία παρήγγειλε τα δύο πρώτα F-35  του στόλου των 100 αεροσκαφών F-35A που θα πάρει. 

Διαβάστε ακόμη:

Ο <<Βυζαντινός Άδης>> βούτηξε τα μυστικά του F-35!

Τουρκία: To 2017 παραλαμβάνει το F-35